poster

Трговски Патник

Forushande (2016)

Драма, Трилер, Mистерија | Иран, Исламска Република, Франција
Режисер: Asghar Farhadi
Tring Life | 23.4.24 | 23:50

рејтинг: 7.7/10
Оценка на корисникот: 8.4/10
(14 гласови)

Прегледи: Трговски Патник


Прегледано од johnnykola
вторник, 3 септември 2019 13:37
Спојлери напред Покажи ми
Dobro je napukla zgrada u kojoj su živjeli Emad i Rana, glavni likovi u Oscarom pretprošle godine nagrađenom filmu Trgovački putnik za najbolji strani, režisera Farhadija. Napukla je zbog građevinskih radova u neposrednom komšiluku. Temelji su uzdrmani. U Teheranu u kojem se odvija radnja iracionalno se gradi, sve se rapidno mijenja. Nestaju zelene površine, kao i kod nas progutane željom za (navodnim?) prosperitetom. Ruše se paralelno i temelji porodičnih i međuljudskih odnosa općenito.

Mladi bračni par je prinuđen naći novi smještaj. Useljavaju u stan kolege amaterskog glumca s kojim glume u predstavi Smrt trgovačkog putnika Arthura Millera. No, ne znaju da je u stanu prije njih živjela prostitutka. Spletom nesretnih okolnosti jedne večeri do stana dolazi jedan od klijenata prostitutke i Ranu će zamijeniti za bivšu stanarku. On ju napada, a posljedice tog napada će promijeniti miran i sretan život mladog glumačkog para. Rana nastoji sve zaboraviti, dijelom zato što je i povrijeđena i ne sjeća se detalja napada, ali Emad je sve više vođen željom za osvetom i nastoji sklopiti cijelu sliku incidenta na osnovu pristupačnih mu i prikupljenih informacija.

Kao nastavnik iranskog jezika na početku filma Emad s učenicima diskutuje o romanu Krava Gholam-Hosseina Sa'edija. Jedan od učenika ga pita kako je moguće da se čovjek pretvori u kravu. Postepeno. – odgovorit će mu nastavnik. Na kraju romana Krava glavni lik poludjevši zbog gubitka voljene krave umire. Umire i trgovački putnik u predstavi Artura Milera, u kojoj glume Emad i Rana.

Emad zbog svoje želje za osvetom neće umrijeti iako će postepeno pucati sve više i više. Kako je prošao napadač na Ranu saznat ćete kad pogledate ovaj odličan film.
Ми се допаѓа прегледот
0 коментари

Препораки
  • Позив упозорења (2011)

    image
    Редитељ Чандор дочарао је банкарску похлепу, друштвену неодговорност и спремност да се угрози цело светско тржиште капитала да би се са профитом извукли из својих...
  • Арбитража (2012)

    image
    Роберт Милер (Ричард Гир) е сопственик на осигурително друштво и очајно сака да ја комплетира продажбата на компанијата, пред да се дознае за неговите матни...
  • Часови (2013)

    image
    Татко се бори за неговата ќерка да го преживее ударот на ураганот Катрина.
  • Чувањето на Грејс Б. Џоунс (2009)

    image
    Во Мисури во педесеттите, животот на еден пар станува хаотичен кога сестрата на мажот ќе ја пуштат од локалната душевна болница и кога ќе почне да живее со...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.