"Зона сумрака" антологијска је америчка телевизијска серија за коју је сценариј написао Род Серлинг, а почела се приказивати 1959. године. Ријеч је о низу неповезаних прича које садржавају елементе драме, психолошког трилера, наднаравног, знанствене фантастике, напетог ишчекивања и страве, често са злокобним или посве неочекиваним завршетком. Серија је постигла велик успјех код публике и критичара. За многе је Американце то био први сусрет са знанственом фантастиком и мистеријима с елементима наднаравног.

Захваљујуќи великом успјеху серије, снимљен је и играни филм, радијска серија те се почео издавати стрип и часопис. Основна је тема серије обраѓивана на разне начине кроз различите умјетничке форме тијеком идуќих пет десетљеќа, укључујуќи и двије телевизијске серије као ремаке изворног серијала. 2013. године познати часопис "ТВ Гуиде" смјестио ју је на 4. мјесто своје љествице 60 најбољих играних серија свих времена. Касније су по узору на "Зону сумрака" снимљене бројне телевизијске серије. Параболе уобичајене у свијету знанствене фантастике и наднаравног вјешто су се поигравале основним људским темама као што су нада, очај, понос и предрасуде на метафоричан начин на који то класичне игране серије нису могле.

Сценариј за половицу епизода написао је сам Род Серлинг, док су сценарије за остале написали Рицхард Матхесон, Цхарлес Беаумонт, Еарл Хамнер Јр. и Георге Цлаyтон Јохнсон. У серији се појављује низ талентираних, тада још непознатих глумаца попут Роберта Редфорда, Wиллиама Схатнера, Бурта Реyнолдса, Роберта Дувалла, Денниса Хоппера, Царол Бурнетт, Јамеса Цобурна, Цхарлеса Бронсона, Лееја Марвина, Петера Фалка и Билла Мумyја, као и веќ етаблиране глумачке звијезда попут великана нијемог филма Бустера Кеатона, Арта Царнеyја, Мицкеyја Роонеyја, Иде Лупино и Јохна Царрадинеа. Серију је продуцирала Серлингова продуцентска куќа Цаyуга Продуцтионс, а назив јој је надјенуо сам Серлинг. Име је добила по језеру Цаyуга, уз које је смјештен колеџ Итхаца и упуќује на његово одрастање у срцу државе Неw Yорк. Осим Серлинга, који је написао или адаптирао готово двије треќине епизода у серији, сценарије су још писали и познати аутори попут Цхарлеса Беаумонта, Раyа Брадбурyја, Еарла Хамнера Јр., Георгеа Цлаyтона Јохнсона, Рицхарда Матхесона, Региналда Росеа и Јеррyја Сохла. Многе су епизоде снимљене према адаптацијама класичних приповијетки писаца као што су Амбросе Биерце, Јероме Биxбy, Дамон Книгхт, Јохн Цоллиер и Леwис Падгетт.

Аутори "Зоне сумрака" често су се служили елементима знанствене фантастике како би коментирали неке друштвене појаве или теме. ТВ мреже и покровитељи, који су често цензурирали емисије које су се бавиле контроверзним темама, нису се претјерано замарали наоко безазленим причама из свијета знанствене фантастике и наднаравног. У "Зони сумрака" најчешќе су обраѓиване теме као што су рат, макартизам и масовна хистерија, теме које су избјегавали у озбиљним емисијама приказиваним у ударним терминима.

Редатељи: Рицхард Доннер, Wиллиам Ф. Цлаxтон, Алвин Ганзер, Дон Медфорд, Роберт Паррисх, Стуарт Росенберг и Еллиот Силверстеин. Серија је седам пута номинирана за награду Еммy и четири пута за награду Хуго, а освојила је по три од сваке.

Наратор: Род Серлинг
---
1. епизода:

Мике Феррис наѓе се сам у градиќу Оакwооду. Не сјеќа се како се зове и не зна тко је нити гдје се налази. Мике лута улицама градиќа у потрази за његовим становницима. Напетост све више расте и Мике доживљава слом живаца.

Беше на каналите:

HTV3  

ПРЕПОРАКИ
ТОП ЛИСТИ

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.