"Зона сумрака" антологијска је америчка телевизијска серија за коју је сценариј написао Род Серлинг, а почела се приказивати 1959. године. Ријеч је о низу неповезаних прича које садржавају елементе драме, психолошког трилера, наднаравног, знанствене фантастике, напетог ишчекивања и страве, често са злокобним или посве неочекиваним завршетком. Серија је постигла велик успјех код публике и критичара. За многе је Американце то био први сусрет са знанственом фантастиком и мистеријима с елементима наднаравног.
Захваљујуќи великом успјеху серије, снимљен је и играни филм, радијска серија те се почео издавати стрип и часопис. Основна је тема серије обраѓивана на разне начине кроз различите умјетничке форме тијеком идуќих пет десетљеќа, укључујуќи и двије телевизијске серије као ремаке изворног серијала. 2013. године познати часопис "ТВ Гуиде" смјестио ју је на 4. мјесто своје љествице 60 најбољих играних серија свих времена. Касније су по узору на "Зону сумрака" снимљене бројне телевизијске серије. Параболе уобичајене у свијету знанствене фантастике и наднаравног вјешто су се поигравале основним људским темама као што су нада, очај, понос и предрасуде на метафоричан начин на који то класичне игране серије нису могле.
Сценариј за половицу епизода написао је сам Род Серлинг, док су сценарије за остале написали Рицхард Матхесон, Цхарлес Беаумонт, Еарл Хамнер Јр. и Георге Цлаyтон Јохнсон. У серији се појављује низ талентираних, тада још непознатих глумаца попут Роберта Редфорда, Wиллиама Схатнера, Бурта Реyнолдса, Роберта Дувалла, Денниса Хоппера, Царол Бурнетт, Јамеса Цобурна, Цхарлеса Бронсона, Лееја Марвина, Петера Фалка и Билла Мумyја, као и веќ етаблиране глумачке звијезда попут великана нијемог филма Бустера Кеатона, Арта Царнеyја, Мицкеyја Роонеyја, Иде Лупино и Јохна Царрадинеа. Серију је продуцирала Серлингова продуцентска куќа Цаyуга Продуцтионс, а назив јој је надјенуо сам Серлинг. Име је добила по језеру Цаyуга, уз које је смјештен колеџ Итхаца и упуќује на његово одрастање у срцу државе Неw Yорк. Осим Серлинга, који је написао или адаптирао готово двије треќине епизода у серији, сценарије су још писали и познати аутори попут Цхарлеса Беаумонта, Раyа Брадбурyја, Еарла Хамнера Јр., Георгеа Цлаyтона Јохнсона, Рицхарда Матхесона, Региналда Росеа и Јеррyја Сохла. Многе су епизоде снимљене према адаптацијама класичних приповијетки писаца као што су Амбросе Биерце, Јероме Биxбy, Дамон Книгхт, Јохн Цоллиер и Леwис Падгетт.
Аутори "Зоне сумрака" често су се служили елементима знанствене фантастике како би коментирали неке друштвене појаве или теме. ТВ мреже и покровитељи, који су често цензурирали емисије које су се бавиле контроверзним темама, нису се претјерано замарали наоко безазленим причама из свијета знанствене фантастике и наднаравног. У "Зони сумрака" најчешќе су обраѓиване теме као што су рат, макартизам и масовна хистерија, теме које су избјегавали у озбиљним емисијама приказиваним у ударним терминима.

Беше на каналите:

HTV3  

Препораки
  • На паранормалном задатку (2017)

    image
    Комедија о партнерству две супротне личности - циничног скептика и генијалног "правог верника" у паранормално - који добијају задатак да истражују необјашњене...
  • Живи Мртовци (2010)

    image
    Заменик шерифа Рик Грајмс се буди из коме и затиче свој свет у рушевинама. Сада мора да предводи групу преживелих како би остали живи.
  • Ханибал (2013)

    image
    Серија о доктору Ханибалу Лектору, једном од најпопуларнијих и најјезивијих фиктивних негативаца нашег доба. Бриљантног психијатра и аморалног серијског убицу и...
  • Изгубени (2004)

    image
    Од 324 патници на летот 815 само седумдесет преживуваат по падот на авионот. Распоредени се на три локации на таинствен остров во Јужниот Пацифик. Ние одблиску ќе...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.