рејтинг: 8.0/10
Оценка на корисникот: 9.3/10
(35 гласови)

У сумњивим околностима, близу нормандијске обале, 25. студеног 1120. потонуо је Бијели брод. Само један путник је преживио, а меѓу жртвама је и Wиллиам Аделин, једини признати син, насљедник краља Хенрyја И (Цливе Wоод). Краљев неќак Степхен (Тонy Цурран) преузме власт у Енглеској, а борба за трон измеѓу Хенрyјеве кќери Мауд (Алисон Пилл) и непризнатог сина Глоуцхестера (Матт Девере), земљу баци у анархију и на кољена. Алиена (Хаyлеy Атwелл), кќи грофа Схиринга (Доналд Сутхерланд), након дрског приједлога за удају, одбије брак с Wиллиамом Хамлеигхом (Давид Оакес), што њега увриједи и разбјесни. У меѓувремену, граѓевинар и визионар Том Буилдер (Руфус Сеwелл) с обитељи путује Енглеском у потрази за послом док их на путу не задеси трагедија. У Книгсбридгеу, нови надстојник самостана Пхилип (Маттхеw Мацфадyен) сазна опасну тајну од амбициозног и злокобног службеника Wалерана Бигода (Иан МцСхане) те постане његов дужник. Тому се среќа напокон осмјехе када га Пхилип запосли као рестауратора цркве Кингсбридге, која би након обнове требала засјати као катедрала. Ускоро сазна да му је син жив, али ипак за њега изгубљен. Томов старији син Алфред сукоби се с новим Томовим партнером и Еллениним (Наталиа Wоернер) сином Јацком (Еддие Редмаyне), који такоѓер скрива велику тајну. Еллен, оптужена за врачање, подијели с Томом тајну о Јацковом оцу и потонуќу Бијелог брода. Пхилипови планови за изградњу катедрале скоро пропадну због Wалеранових подлих политичких игара. Wиллиам Хамлеигх угледа Алиену и њеног брата како се скривају у рушевинама дворца Схиринг па се одлучи освети дјевојци која га је одбила.

Према роману Кена Фоллета, који је продан у преко четрнаест милијуна копија и преведен на тридесет језика, снимљена је мини серија у осам наставака. Смјештена у Енглеску, „Ступови земље“ је епска прича из 12. стољеќа о добру и злу, издаји и сплеткама те насиљу и љепоти. У позадини ове снажне и страствене приче догаѓају се ратна разарања, религијске сваѓе и борбе за моќ које раздиру животе и обитељи, а успркос свему, као једини потпорањ турбулентног свијета у којем се налази, уздиже се задивљујуќа Кингсбридге катедрала.

Изнимна мини серија „Ступови земље“ настала је у режији америчког телевизијског редатеља Срѓана Мимице тј. Сергиа Мимице-Геззана, роѓеног у Загребу, („Сарах Цоннор: Кронике“, „Закон Браќе“, „Инвазија“, „Створења“, „Путовање према Сунцу“, „Отети“, „Баттлестар Галацтица“), који се такоѓер прославио као први асистент Стевена Спиелберга у „Сцхиндлеровој листи“, „Ухвати ме ако можеш“ и „Спашавању војника Рyана“, те од славних редатеља, у овом случају извршних продуцената Давида W. Зуцкера („Закон бројева“, „Тхе Гоод Wифе“), Тонyја Сцотта („Тхе А-Теам“, „Ман Он Фире“) и Ридлеyа Сцотта („Тхе А-Теам“, „Гладијатор“), али и Роле Бауер („Ринг оф тхе Нибелунгс”), Тима Халкина („Лост Цитy Раидерс”), Мицхаела Прупаса („Хуман Траффицкинг”), Давида Росемонта („Путовање према Сунцу“ - „Инто тхе Wест”, „Доор то Доор”), Јонаса Бауера („Удар - пут уништења“-„Импацт”) и продуцента Јохна Рyана („Хитлер: Тхе Рисе оф Евил”, „Лифе wитх Јудy Гарланд: Ме анд Мy Схадоwс”). Теледраму према роману Кена Фоллета, адаптирао је Јохн Пиелмеиер („Агнес оф Год”, „Тхе Меморy Кееперс’ Даугхтер”).

Главна улога припале је Иану МцСханеу („Тхе Сорцерер'с Аппрентице“, „Пиратес оф тхе Цариббеан: Он Странгер Тидес“, „Деадwоод”, „Сеxy Беаст”), којег се хрватски гледатељи можда најбоље сјеќају као муљатора Ловејоyа из истоимене серије. Иану МцСхану припала је улога подмуклог Wалерана, који је, по ријечима самог МцСхана, више божји ПР, а мање слуга, који цркву види као посао, а мање као позив. Wалеран је комплексан лик, врло интелигентан и предан својем циљу, али уједно и особа ниског самопоштовања. Вјерује да је Божја жеља да он постане моќна фигура унутар Цркве и не суспреже се користити сва допуштена и недопуштена средства како био остварио Божји тј. свој циљ.

Руфус Сеwелл („Турист“, „А Книгхт'с Тале“) тумачи Тома Буилдера, граѓевинара чији је животни задатак изградити катедралу. Буилдер је једноставна, осјеќана, али уједно часна, снажна и одговорна особа с великим тежњама, која се одлучно пробија кроз живот унаточ обитељским недаќама и трагедији. Надстојника Пхилипа глуми талентирани британски глумац Маттхеw Мацфаyден, који се истакнуо у „Робину Хооду“ Риддлеyа Сцотта те „Фросту/Ниxону” Рона Хоwарда. Британац Еддие Редмаyне („Тхе Отхер Болеyн Гирл”, „Елизабетх: Тхе Голден Аге”) изабран је за улогу Јацка Јацксона, сина Еллен и Јацка Схаребурга. Јацк, који је читав живот провео волеќи Алиен, је архитект и сањар те херој приче. Алиену, прелијепу и интелигентну кќи грофа Схиринга, која заједно с Јацком чини љубавну окосницу и пружа романтични елемент читавој причи, тумачи Хаyлеy Атwелл („Цаптаин Америца: Тхе Фирст Авенгер“, “Тхе Дуцхесс”, „Бридесхеад Ревиситед”). Легенду глумишта Доналда Сутхерланда („Добар посао у Италији“, „М.А.С.Х.“) није потребно посебно представљати, а овај уистину генијални глумац је веќ 1981. имао прилику глумити у филму снимљеном по роману Кена Фоллетта – “Еyе оф тхе Неедле” и био је одушевљен што ќе судјеловати у још једној адаптацији. Сутхерланду је припала улога грофа од Схиринга, који је на страни Хенрyјеве кќери Мауд (Алисон Пилл), подупире је у њеном настојању да се дочепа трона, што ќе увјетовати трагедију у његовој обитељи. У осталим улогама појављује с њемачка награѓивана глумица Наталиа Wöрнер као Еллен, Лима Гарриган као Алфред, старији син Тома и Агнес Буилдер, Сам Цлафин као Рицхард, Бартхоломеwов син и насљедник, Сарах Парисх као Реган Хамлеигх, Прецyјева амбициозна супруга, Давид Оакес као Wиллиам Хамлеигх, син Регана и Перцyја Хамлеигха. Тонy Цурран тумач краља Степхана, Алисон Пилл краљицу Мауд, Цуртхера игра Јохн Пиелмеиер, који је уједно и адаптирао Фоллетову причу за мале екране, њемачки глумац Гöтз Отто је Wалтер, десна рука Wиллиама Хамлеигха, а Анатоле Таубман, који је глумио у “Зрну утјехе”, тумачи шпијуна и савезника Wалерана. На крају не треба заборавити нити катедралу, која се из цркве романичког стила претвара у готичку катедралу, препуну свјетла те чини костур и срж приче, која повезује ликове и њихове животе те представља изазове и промјене времена, те је симбол људских надаља и тежњи.

Буџет ове изнимне серије, настале према повијесном роману Кена Фоллетта и у продукцији Тандем Продуцтионса, из чије архиве смо веќ имали прилику на РТЛ Телевизији гледати „Твртку“ и „Удар - пут уништења“, износио је 40 милијуна долара, што само говори о високој продукцији и реализацији коју ќе нам серија пружити. Серија је заслужила три номинације на додјели Златних глобуса, и то у категоријама најбоље серије или филма снимљеног за телевизију те најбољег наступа глумца (Иан МцСхане) и глумице (Хаyлеy Атwелл) у мини серији или ТВ филму те чак седам Еммy номинација, од којих је освојила ону за најбољу монтажу звука.

Беше на каналите:

FilmBox Extra RS  FilmBox Stars RS  Elta 1 HD  RTS2  RTL  RTS1  ATV  Hayat TV  Hayat 2  

Препораки
  • Позовите бабицу (2012)

    image
    Серија прати животписне приче из живота примаља у источном дијелу Лондона 50-их година, снимљена према бестселеру - мемоарима медицинске сестре Јеннифер Wортх.
  • In all Friendliness (1998)

    image
    This show is focused on a fictional clinic in Leipzig called 'Sachsenklinik' as well as its staff and patients.
  • Вовед во анатомија (2005)

    image
    'Увод' је други најгледанији програм у Америци, одмах иза овогодишњег Супербоwла који је био најгледаније финале америчког ногомета посљедњег десетљеќа. Серија је...
  • Smother (2021)

    image
    У овој узбудљивој серији о добро скриваним тајнама и њиховим неочекиваним посљедицама испреплиќу се обитељска драма и трилер. Након трагичне смрти супруга, Вал...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.