Содржина

Мрачан и насилан филм за ког је Кишловски 1988. године добио награду жирија у Кану. Филм се бави проблематиком убиства и смртне казне кроз причу главног јунака, двадесетогодишњег Јацека.
Он је бесперспективни луталица који, без икаквог видљивог мотива, брутално убија непознатог возача таксија. Бива ухваќен и осуѓен на смрт. За адвоката му је додељен млади Пијотр Балицки, који кроз своје прво ватрено крштење преиспитује и свој цинични став према судству и правном поретку уопште.
Осим Кана филм је освојио и Европску филмску награду на првој додели 1988. године. Филм је изазвао многе контроверзе да је покренуо захтев за укидање смртне казне. Многи критичари тврде да се ради о изузетном ремек делу европске кинематографије обзиром на савршеност филмске целине у односу на простор и време у ком се она одвија. Уз социјални коментар и мотиве којима се филм бави, такоѓе је хваљена и импресивна фотографија Славомира Иsијака, који је користио преко 600 различитих филтера да би још нагласио мрачан тон филма.
Кратки филм о убијању, снимљен је као сегмент Кшиштофовог Декалога инспирисаног са 10 библијских заповести, насталог у продукцији пољске телевизије.

Слики

Кратки филм о убијањуКратки филм о убијањуКратки филм о убијањуКратки филм о убијањуКратки филм о убијању

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Еднакви шанси (2006)

    image
    Зависноста од коцкање ги прикажува приказните на тројца луѓе кои немаат ништо заедничко освен проблемот кој им ги уништува животите.
  • Дивљи анѓели (1969)

    image
    "Дивљи анѓели" је југословенски играни филм снимљен 1969. у режији Фадила Хаџиќа. По жанру је мешавина драме и криминалистичког филма, а радња приказује како...
  • Депс (1974)

    image
    Остварење прати живот бившег робијаша, који покушава да се уклопи прихватајуќи друштвене норме, започињуќи нормалан живот, али у томе га ометају сталне полицијске...
  • Рашомон (1950)

    image
    Радња филма одвија се у Јапану, у манастиру Рашомон где се сусреќу један дрвосеча и свештеник, а ту је и њихов пријатељ коме они препричавају један догаѓај....
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.