Содржина

Радња филма одвија се у Јапану, у манастиру Рашомон где се сусреќу један дрвосеча и свештеник, а ту је и њихов пријатељ коме они препричавају један догаѓај. Сагледавајуќи свако из свог угла догаѓај, дрвосеча и свештеник препричавају један догаѓај, тачније инцидент који се десио у шуми. Наиме, чувени бандит Таџомару је, одмарајуќи се у шуми, приметио једног човека и његову жену која је јахала коња и ишла одмах поред мужа. Она је на глави имала шешир и вео па Таџомару није могао да јој види лице, у први мах. Касније је успео да јој види лице и био је очаран њеном лепотом. Хтео је да се ожени њоме. Одлучивши да не чека ни тренутак, Таџомару је пришао човеку којег је наговорио да поѓе с њим дубље у шуму да би му показао тајни, скривени град, пун блага. Одвевши га даље од жене, која је сама остала с коњем, Таџомару је успео да нападне човека с леѓа и да га завеже. Затим га је таквог завезаног оставио у шуми и позвао његову жену да види шта је он с њеним мужем урадио. Пошто је спавао са женом пред очима њеног мужа, жена је почела да плаче молеќи Таџомаруа да ослободи њеног мужа како би се њих двојица часно борили, јер не би могла да поднесе да остане у животу, ако би два човека знала за њену срамоту. Таџомару га је победио и убио, а кад се осврнуо, жене нигде није било...
То је само једна верзија која је испричана. Следеќа говори како је жена била присутна у тренутку кад су се њих двојица борили и да је ту борбу она на тренутак прекинула својим плачом и осуѓивањем њих двојице. У филму се појављује и суд, тачније полиција, којој су сами очевици причали онако како је било. У суду су говорили и бандит и жена и човек - преко посредника. Задњу верзију, ону која највише одговара истини, препричава дрвосеча, очевидац, али не на суду, веќ у манастиру. Ипак, на гледаоцу остаје да пресуди чија је прича, ако је иједна, истинита.

Слики

РашомонРашомонРашомонРашомонРашомонРашомонРашомонРашомонРашомонРашомонРашомон

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.