Содржина

Симпсони су најдуља анимирана серија емитирана у приме тимеу у повијести америчких телевизија и најдуља таква хумористична серија, па су постали културна институција. У свибњу 2007. прославили су до тада незабиљежен број од 400 епизода. У српњу 2007. почео се приказивати дуго очекивани цјеловечерњи филм и доживио голем комерцијални успјех. Серија има екстремно вјерне и посвеќене обожаватеље широм свијета. Писана је интелигентно, хумор јој је субверзиван и одушевљава својим духом. Симпсони исмијавају сами себе и све око себе. Серију воле и критичари, а добила је и многа признања, као што је награда Пеабодy, 22 награде Еммy, 21 награда Анние, четири награде Генесис, осам награда Интернатионал Монитор и шест награда Енвиронментал Медиа. Гуиннессова књига рекорда има је уписану као најдуљу анимирану ТВ серију у приме тиме термину, те ТВ серију с највише гостујуќих звијезда. Хомер Симпсон препознат је као поп икона, а његов узвик незадовољства "Д'ох!" ушао је као службена ријеч у рјечник Оxфорд Енглисх Дицтионарy. Симпсони имају и звијезду на холлywоодској Стази славних. Серија је рушила рекорде и у малопродаји, као најбоље продавани ТВ производ у ДВД формату у повијести.

Симпсони живе у градиќу Спрингфиелду. Хомер је сигурносни инспектор у тамошњој нуклеарној електрани. Марге покушава одржати мир у обитељи. Барт је несташан десетогодишњак. Осмогодишња Лиса је интелигентни вегетаријанац који свира саксофон, а дјетешце Маггие емоције изражава помоќу дудице. Гледатељи су такоѓер завољели богат и понекад особењачки свијет осталих становника Спрингфиелда. Неколико је глумаца дало гласове Симпсонима и другим становницима Спрингфиелда: Хомеру, Крустyју, Дједици. Барнеyју, градоначелнику Qуимбyју и подворнику Wиллиеју (Дан Цастелланета); Марге, Паттy и Селми (Јулие Кавнер); Барту, Нелсону и Ралпху Wиггуму (Нанцy Цартwригхт); Лиси (Yеардлеy Смитх); Моеу, Апуу, шефу полиције Wиггуму, професору Фринку, скупљачу стрипова и др. Ницку Ривиери (Ханк Азариа); те г. Бурнсу, Смитхерсу, Неду Фландерсу, предстојнику школе Скиннеру, велечасном Ловејоyу и Кенту Броцкману (Харрy Схеарер).

ХОМЕР СИМПСОН
Хомер је брижан муж који својој жени оставља мало простора за приговарање. Меѓутим, у разговору с брачним савјетником Марге је једном признала да Хомер "заборавља роѓендане, годишњице и благдане (вјерске и државне), жваче отворених уста, посјеќује отрцани бар гдје залазе пропалице и полусвијет, испухује нос у ручник и враќа га на мјесто, те се чеше кључевима". Унаточ тим малим слабостима Хомер воли своју обитељ и све ќе учинити да то докаже - чак и кад то подразумијева да испадне бедаст. Хомер ради у нуклеарној електрани у Спрингфиелду као инспектор за сигурност. Посао је добио пошто је у треќем покушају положио посебни течај. Једном, за вријеме штрајка, Хомерове критичне дужности обављала је цигла положена на полугу. У листопаду 1990. проглашен је Руковатељем токсичног отпада мјесеца нуклеарне електране Спрингфиелд.
Најдража књига му је памфлет "Одлучили сте красти кабелску телевизију", а то је уједно и посљедња књига, односно памфлет, који је прочитао. Кад не чита, Хомер воли пити пиво, код куќе или у бару. Најдража мјеста су му Моеова гостионица, Роштиљ код Масног Јоеа, бар На екс и Летеќи Холанѓанин. Овог задњега Хомер је готово упропастио приликом акције "Поједи колико можеш". Отада у бару виси његова слика, а познат је као "Грешка природе - човјек без дна".
Понекад, фрустриран чињеницом да је дебео и ќелав, Хомер се сјеќа младости у којој је био дебео, али бујне косе. Што год се с њиме догаѓало, двије су ствари постојане: његова безбрижна нарав и љубав према Марге и дјеци.

МАРГЕ СИМПСОН
Љепило које обитељ (једва) држи на окупу из тједна у тједан. Разумно повлачеќи црту испред фриволних издатака као што су електрично отварање врата од гараже и обнова дјечје гардеробе, она успијева растегнути Хомерову скромну плаќу тако да покрије големе животне трошкове обитељи у новом миленију, на примјер Хомерово пиво и крафне, те пут у Индију на сусрет с новим власником ланца трговина Кwик-Е Март.
Марге није жена која би само пекла колаче и подупирала мужа. Знала је она бити с обију страна закона, не само кад је служила у спрингфиелдској полицији, него и кад је бјежала пред самим шефом полиције Wиггумом заједно са слободоумном сусједом Рутх Поwерс с којом се била запутила на брзопотезно "ширење свијести". Такоѓер, била је звијезда у мјузиклу "О, трамвај!", глазбеној адаптацији драме "Трамвај зван чежња". Радила је и у нуклеарној електрани уз свог мужа. Прије него је напустила тај посао, храбро је оптужила власника електране Монтгомерyја Бурнса за сексуално злостављање. Нажалост, њезин одвјетник Лионел Хутз одустаје од случаја кад схвати да Бурнсови одвјетници носе одијела код којих хлаче одговарају сакоима.
Једина је Маргеина екстраваганција модра коса коју чешља двапут на дан. Фризура јој је јако спретна за обитељ, јер ју виде издалека ако су у забавном парку или зоолошком врту.

БАРТ СИМПСОН
Барта у цијелој обитељи најмање разумију. Стално је фрустриран људима уских погледа у Спрингфиелду, који га оцјењују тек по његовим мислима и дјелима. У срцу, он је добар дечко с неколико лоших идеја, двије стварно лоше и једном или двије које још разматра окружни тужитељ у Спрингфиелду. У основи, Барт се не разликује од било којег другог ученика четвртог разреда. Воли скатебоард, гуму за жвакање, воли пити сqуисхее из Кwик-Е Марта и власторучно привести правди убилачки расположене глумце споредних улога на ТВ-у, и то двапут.
Одговорни људи сматрају га неуспјешним дјететом, али Барт има академску титулу из вожње скатебоардом, а оцјене му раде лупинге од јединице до минус два и натраг. Кад ситуација стисне, генијално је сналажљив - под увјетом да се гениј не треба примијенити ни на што везано уз школу. Једном је чак научио дијелове Талмуда напамет како би некако спојио свог идола Клауна Крустyја с његовим оцем, рабином Крустофскyм.
Најбољи увид у његов карактер дају ријечи које је Барт прве изговорио као беба: "Аy, царумба!" -- једнако истините данас као и кад их је први пут изговорио.


ЛИСА СИМПСОН
Наслиједила је нешто од обају родитеља: од Марге здрав разум, марљивост и суќут према другима. Од Хомера презиме. Лисина невјеројатна интелигенција и карактер стављају је у јединствен положај у обитељи Симпсон, а и у цијелом Спрингфиелду.
На сваком родитељском састанку у основној школи у Спрингфиелду Хомер и Марге туку се да би разговарали с Лисиним учитељима, а не с Бартовима јер је "мање страшно" и "јефтиније" кад у знак захвалности добију кутију кекса него кад на увид добију тромјесечну процјену трошкова за уништену опрему за игралишту. Лиса је полазница другога разреда и вегетаријанка, а саксофон свира с виртуозношќу, иако не и с необријаном брадом покојнога блуес великана из Спрингфиелда Мурпхyја Крвавих Десни (Блеединг Гумс Мурпхy).
Лиса тврди како на телевизији гледа само Тхе МацНеил-Лехрер Репорт - особито откако је продуљен на пуни сат, те све екранизације британских романа у серијалу Мастерпиеце Тхеатре. А заправо увијек спремно престане гледати округли стол МацНеил-Лехрер кад је њезин вољени цртиќ "Итцхy & Сцратцхy" на програму. Њезина дубока љубав према цртиќима доказује да, ма како рано сазрела, Лиса је ипак Симпсоница.

МАГГИЕ СИМПСОН
Тијеком година гледали смо како Маггие расте из слатке дјевојчице с дудом варалицом у слатку дјевојчицу с дудом варалицом која је рекла своју прву ријеч: "Тата". Будуќи да је научила једну нову ријеч у пет година, Маггие је по развоју вокабулара одмах послије Барта, а мало испред Хомера. За дјетешце које заправо не зна ни говорити ни ходати Маггие води узбудљив и испуњен живот. Она се вјеројатно највише поноси организацијом бијега дјеце из спрингфиелдскога вртиќа. Маггие је готово увијек добре воље, иако је једном упала у супарништво с тајанственим дјететом с једном обрвом, из исте улице. Тада је пало доста тешких сисања варалице.

Слики

СимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиSimpsons 03СимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсоновиСимпсонови

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Пријатели (1994)

    image
    Влезете во срцата и умовите на шест пријатели кои живеат во Њујорк додека тие ги истражуваат анксиозноста и апсурдноста на тоа да се биде вистински возрасен. Оваа...
  • Како сам упознао вашу мајку (2005)

    image
    Без неког посебног повода остарјели Тед Мосбy (Јосх Раднор) једног је дана посјео кќер и сина како би им потанко испричао низ догаѓаја који су претходили...
  • Два и по мушкарца (2003)

    image
    Цхарлие (Цхарлие Схеен) и Алан Харпер (Јон Црyер) су два брата који се, унаточ томе што су потпуне супротности, ипак на крају добро слажу. Мало је тога што им је...
  • Томас и другари (1984)

    image
    Наш љубимац Томас парна локомотива улази у нове авантуре. Њега и пријатеље на острву Содор чекају нова узбуѓења и задаци. Придружи се Томасу и његовим пријатељима...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.