Содржина

“Балада о војнику" (Баллада о солдате) је совјетски дугометражни филм из 1959. године у режији Григорија Чухраја, са Владимиром Ивашовим и Жаном Прохоренко у главним улогама. Освојио је неколико угледних меѓународних награда, укључујуќи Специјалну награду на филмском фестивалу у Кану (1960), БАФТА награду за најбољи филм (1962) и номинацију за Оскар за најбољи оригинални сценарио (1962).
Радња филма је смештена у Други светски рат, 1942. године и прати младог руског војника Алексеја Николајевича Скворсова (Владимир Ивашов) на наградном одсуству, на путу од прве линије фронта до родне куќе.
Као награду за уништавање три њемачка тенка, деветнаестогодишњи Алексеј, на свој захтев, као награду од генерала добија шест дана одсуства са фронта да би отишао куќи да се поздрави са мајком и да поправи кров на куќи.
На путовању до куќе, возом, он упознаје неколико људи и заљубљује се у случајну сапутницу Шуру (Жана Прохоренко).
Балада о војнику није примарно ратни филм, него у контекст рата смешта различите љубавне приче: романтичну љубав младог пара, верност и неверство супружника и родитељску љубав.

Слики

Балада о војнику

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Гласник (2009)

    image
    Остало му је свега неколико месеци војног рока, па га војска премешта у тим чији је задатак обавештавање породица преминулих војника...
  • Петријин венац (1980)

    image
    Радња филма се одвија у малом рударском месту Србије и временски обухвата предратни, ратни и послератни период... То је прича о трагичном животном путу неписмене...
  • Падот на Кандахар (2009)

    image
    Во 1999 година, еден британски сапер кој работи за Талибанците во Авганистан, мора да избега од земјата откако ќе биде вплеткан во смртоносна игра на интриги и...
  • Мандолината на капетанот Корели (2001)

    image
    Кога рибар оди да се бори со грчката армија за време на Втората светска војна, неговата свршеничка се вљубува во локалниот италијански командант.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.