poster

Мириси, злато и тамјан

Mirisi, zlato i tamjan (1971)

Драма | Југославија
Режисер: Ante Babaja
KLASIK | 25.4.24 | 07:18

рејтинг: 7.6/10
Оценка на корисникот: 7.4/10
(5 гласови)

Содржина

На неком јадранском отоку, у маленом граду, брачни пар Мали (Свен Ласта) и Драга (Милка Подруг-Кокотовиќ) његују немоќну и врло побожну старицу Мадону (Ивона Петри). Мали је бивши партизан који је одлучио напустити живот у граду, а Мадона је бивша велепосједница којој је нови режим одузео сву имовину. Старица не устаје из кревета и врло је захтјевна, а расположења јој варирају од заповједног до запомагајуќег. Ухваќени у колотечину испразног живота у ишчекивању старичине смрти, Мали и Драга више и немају свој живот нити икакав приватни садржај.
Један од најугледнијих хрватских редатеља Анте Бабаја (Бреза, Изгубљени завичај) снимио је свој треќи играни филм, драму "Мириси, злато и тамјан" (1971) према роману изврсног прозаика Слободана Новака с којим је Бабаја и иначе често сураѓивао. Бабајин филм метафорички приказује отуѓеност сувремених интелектуалаца, а коморни угоѓај ефектно наглашава свеопќу атмосферу безнаѓа.
Као и у "Брези", Бабаја се и у овдје бави мотивима смрти и распадања као јединим константама с том разликом да су овога пута у средишту приче интелектуалци. Врхунске улоге остварили су Свен Ласта и Милка Подруг-Кокотовиќ, а непокретној старици глас је изврсно 'посудила' Нада Суботиќ. На врхунцу стварања Анте Бабаја је прилику за снимање свога сљедеќег дугометражног филма, нажалост, чекао дугих девет година.
Филм је снимљен у црно-бијелој техници.

Слики

Мириси, злато и тамјан

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Misioni përtej detit (1988)

    image
    Four partisans land on a Greek island across the sea, having convicted someone of serious crimes. The film focuses on the difficulties facing these partisans on...
  • Талкање во мракот (2020)

    image
    По трауматична незгода, Адриен се наоѓа во дезориентирачка состојба на неизвесност, оттргната од времето и го сведочи животот од далечина. Принудена да се соочи...
  • Магареќе године (1994)

    image
    Филм је снимљен према познатом роману за децу, Бранка Ќопиќа. Ово је прича о доживљајима групе дечака и девојчица у раздобљу преласка из детињства у свет...
  • Тоа вечерно сонце (2009)

    image
    Тенесиски фармер се враќа во својата фарма и мора да се соочи со семејното предавство, повторната појава на еден стар непријател и загубата на својата фарма.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.