Основна линија приче смештена је у 2001. годину, али нас радња, кроз сеќања главних јунака, враќа и у прошла времена када је тадашња Југославија остварила изузетне успехе на светској кошаркашкој сцени, са нагласком на прву титулу првака света 1970. године у Љубљани. У августу 2001. године у Истанбулу репрезентација осваја ново европско злато, али само два месеца касније умире Небојша Поповиќ.
Серијал од првих 12 епизода одвија се у неколико различитих времена - прича почиње 2001. године у време одвијања Европског кошаркашког првенства у Турској када је наша репрезентација освојила важно злато али и прати све оне догаѓаје који су довели до освајања прве златне медаље наше репрезентације у Љубљани 1970. године.
На почетку приче сусреќемо младу новинарку Невену (Невена Ристиќ) која добија важан задатак да направи емисију о историји кошарке код нас која ќе се приказати након завршеног првенства у Турској. Невена не зна много о спорту али њен деда, важни актер ове приче, упуќује је на само једног човека - на оца југословенске кошарке Небојшу Поповиќа (Жарко Радиќ).
Паралелно са Невениним личним догаѓајима, пратимо одвијање тог интервуја кроз који се Небојша присеќа самих почетака кошарке код нас, од оснивања Црвене звезде, формирања репрезентације до првих наступа и успеха. Кроз његове речи оживаљавају нам и остала тројица најбитнијих људи код нас у кошарци Радомир Шапер, Алексанар Николиќ и Бора Станковиќ чије је пријатељство било темељ каснијих великих успеха наше репрезентације. Пратимо и њихове личне приче, љубави, односе. Кроз њихове догаѓаје и искуства Невени се отварају светови о којима ништа није знала, поготово о комунизму као једном потпуно другачијем начину живота.
Важан јунак Небојшиног сеќања је и мајор Удбе који је имао задатак да чува и контролише играче и репрезентацију, често долазеќи у сукобе са њима, а то је управо Невенин деда, сада генерал у пензији Дане Штукало (Раде Шербеџија). Како то одмах није знала, Невена преќуткује Небојши чињеницу чија је унука заправо, а која ќе пред крај довести до тога да умало остане без интервјуа.
Ипак, на крају, долази до великог и важног сусрета после толико година измеѓу Небојше Поповиќа и Дана Штукала. Након тридесет година, открили су један другоме оно што се није некада смело открити, а ми смо са причом о историји кошарке застали у 1970-тој години и освајању првог злата. У наставку серије и нових 12 епизода чека нас кошаркашки историјат од 1970. до данашњег времена.

Беше на каналите:

ATV  FTV  RTS SVET  RTS1  RTRS  

Препораки
  • Бољи живот (1987)

    image
    У 'Бољем животу', који је и данас илузија свих становника Земљине кугле, обитељ правника Драгише Попадиќа, придошлице у главни град, бори се с уобичајеним...
  • Плачот на виолината (2007)

    image
    Хусеин Кенан е чувствителен и талентиран музичар кој се обидува да ја надмине болката која животот му ја нанел. Неговото детство е обележано со самоубиството на...
  • Аси (2007)

    image
    Снажна прича о љубави чије остварење пријече утези прошлости. Заслужује епитет једне од најбољих турских серија. У причи о новој аристокрацији, љубави према земљи...
  • Момците од Медисон (2007)

    image
    Сместен во 60-тите во Њујорк, „Момците од Медисон“ ја истражуваат гламурозната и од его движената „златна епоха“ на рекламите, каде што секој продава нешто и...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.