сезона: 1

епизода: 12 - хуморна драмска серија

Содржина

Тим америчких доктора и помоќног особља из 4077. покретне војне кируршке болнице (4077тх Мобиле Армy Сургицал Хоспитал - М*А*С*Х) у Уијеонгбу, у Јужној Кореји запела је усред бојишта за вријеме Корејског рата. Прошавши свакакве ситуације и у изванредним околностима цијела докторска екипа успије се окупити на сигурно те си покушава пронаќи неку врсту забаве како би им брже пролазили дани. Доктори, медицинске сестре, административни радници и војници проналазе различите начине како би што лашке поднијели живот у рату који не престаје.
"М*А*С*Х" је култна америчка телевизијска серија продуцента Ларрyја Гелбарта, премјерно приказана 1972. године на ЦБС-у. Измеѓу осталог, надахнута је романом М*А*С*Х: А Новел Абоут Тхрее Армy Доцторс Рицхарда Хоокера, али и истоименим филмом из 1970. године.
У серији се мијешају елементи драме и комедије па би ју се жанровски најбоље описало као медицинску драму/црну комедију. Веќина епизода темељи се на истинитим догаѓајима и стварним причама ратних кирурга које је интервјуирао продукцијски тим серије. "М*А*С*Х" је за многе била алегорија за Вијетнамски рат, који се водио у вријеме снимања серије, али продуценти никада нису потврдили ту повезаност.
У САД-у се приказивала од 1972. па све до 1983. године, а завршила је телевизијским филмом Гоодбyе, Фареwелл анд Амен. Велика завршница серије у то је вријеме био најгледанији формат у дотадашњој америчкој телевизијској повијести. Рекордних 125 милијуна гледатеља пратило је згоде с јужнокорејског бојишта. Чињеница да се прва сезона борила с гледаношќу те је замало била отказана, чини се потпуно парадоксална након незамисливог успјеха посљедње епизоде. У другој сезони серија је веќ имала сталну публику, али је прикупила и нове гледатеље па је тако, кроз сезоне, постала један од најгледанијих формата за вријеме трајања. Укупно 256 епизода подијељених у 11 сезона приказују Корејски рат који је трајао 1128 дана.
Серија је награѓивана много пута, а најистакнутија је чињеница да је била номинирана за више од 100 Еммy награда, од чега је освојила њих укупно 14. Осим наградама, може се похвалити и високим позицијама на познатим телевизијским љествицама па су тако епизоде "Абyссиниа, Хенрy" и "Тхе Интервиеw" 1997. године позициониране на 20. и 80. мјесто респектабилне љествице америчког "ТВ Гуиде’с 100 Греатест Еписодес од Алл Тиме". 2002. године цијела серија "М*А*С*Х" позиционирана је на 25. мјесто љествице "ТВ Гуиде’с 50 Греатест ТВ Схоwс оф Алл Тиме", а годину дана касније Wритерс Гуилд оф Америца (познати амерички синдикат који представља писце из филмске, телевизијске и радијске продукције, као и нових медија) серију је ставио меѓу 5 најбољих ТВ серија свих времена.
Тијеком сезона постава је остала релативно иста, а предводе ју четири главна лика - кирург Хаwкеyе (Алан Алда), свеќеник Мулцахy (Георге Морган, касније Wиллиам Цхристопхер), главна сестра Маргарет Хоулихан (Лоретта Сwифт) и Маx Клингер (Јамие Фарр). Осим њих, кроз серију су прошли многи глумци, као и бројни познати гости.
Осим у САД-у, серија је велику популарност стекла диљем свијета те се веќ годинама приказује и репризира на различитим телевизијским каналима у Еуропи, али и шире.

Слики

М*А*С*ХМ*А*С*Х

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Сите го сакаат Рејмонд (1996)

    image
    Раyмонд Бароне (Раy Романо), познатији под надимком Раy, спортски је новинар који живи у Лyнброоку на Лонг Исланду, заједно са својом супругом Дебром (Патрициа...
  • Toni, männlich, Hebamme (2019)

    image
    Unfortunately, Toni does not always have it easy as a male midwife.
  • Praxis mit Meerblick (2017)

    image
  • Луд, збуњен, нормалан (2007)

    image
    Хумористична серија сценариста Феѓе Исовиќа која је веќ у првој сезони освојила хрватске гледатеље својим хумором и изврсном глумачком екипом коју предводи...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.