сезона: 1

епизода: 1 - Scotland from Above

Содржина

Ова документарна серија истражује крајолик из птичје перспективе, показујуќи нам трагове које су повијест, култура и природне силе оставиле у њему, приповиједајуќи нам о мјесту на којем живимо. Свака епизода представља различиту државу или регију снимкама из хеликоптера, беспилотне летјелице и сателита.
Јединствена технологија мапирања која приказује крајолик у различитим повијесним раздобљима дочарат ќе нам промјене које су се у њему догодиле.
Серија истражује како су гласовити људи обликовали данашње државе, сагледава посљедице кључних повијесних догаѓаја и непојмљиво снажних природних сила.
Људско је дјеловање оставило видљив траг у крајолику, а он је пак снажно утјецао на развој данашњих држава. Серија испитује и утјецај друштвених и климатских промјена.
Шкотска је дио Уједињеног Краљевства и заузима сјеверну треќину Велике Британије. Граница с Енглеском пружа се од ушќа ријеке Тwеед на источној обали до заљева Солwаy на западној. Подијељена је на Шкотско височје на сјеверу и нископланинско подручје на југу. Има мало мање од шест милијуна становника, а 80% их је концентрирано у јужном дијелу.
Шкотска у цијеломе свијету има имиџ романтичне земље која буди асоцијације на дворце, сликовите долине, виски, језера (ту је и чудовиште из Лоцх Несса), килтове, кланове, лијепе отоке и крда јелена који слободно живе у планинама. Она је и колијевка голфа, једног од најпопуларнијих спортова уопќе.
Шкотску краси изнимно лијеп крајолик који привлачи посјетитеље из цијелог свијета. Неки од примјера су стијена "Старац с Хоyа", Фингалова шпиља на отоку Стаффи, језеро Ломонд, "Старац од Сторра" на отоку Скyе, мочварна вриштина Ранноцх, шиљасти врхови горја Цуиллинс и заобљене планине горја Цаирнгормс.
Љепота Шкотскога височја, којој се данас толико дивимо, дијелом је посљедица немилих догаѓаја с краја 18. стољеќа, када су велики земљопосједници протјерали тисуќе својих закупаца како би проширили пашњаке за овце. Због тога су се људи почели масовно исељавати у Канаду и новоосноване Сједињене Државе. Рушевине њихових куќа и данас се могу видјети на мјестима као што су Далвора и Дубрацх на ријеци Дее.

Слики

Профили крајоликаПрофили крајоликаПрофили крајоликаПрофили крајоликаПрофили крајоликаПрофили крајоликаПрофили крајоликаПрофили крајолика

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Шпијун у дивљини (2017)

    image
    Животиње воле, тугују, варају и долазе до различитих изума - баш као и људи. Нова генерација шпијунских камера открива колико смо слични. Колико се разликујемо од...
  • Ловачки клуб

    image
    Документарна емисија о лову.
  • Трговци аутомобилима (2003)

    image
    Придружите се искусном трговцу аутомобилима Микеу Бреwеру и врхунском механичару Едду Цхини док пролазе кроз аутомобилске авантуре. Главни задатак серије Трговци...
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.