Свако десетљеќе у америчкој повијести изнова је одредило ту земљу и оставило свој траг. Но мало је десетљеќа имало толики учинак као шездесете. Догаѓаји у тих бурних десет година у толикој су мјери преобликовали САД да би нетко из 1960. једва препознао Америку из 1969. Телевизија је на сваком кораку помагала устројити и омогуќити ту промјену.
У шездесетима су се збили и врхунац либералног активизма и појава конзервативног покрета, што је напосљетку преусмјерило америчку политику. Било је то десетљеќе кад се Америка напокон суочила с расном неправдом и почела је исправљати трудом неких од најхрабријих граѓана у својој повијести. Било је то десетљеќе кад су жене почеле преиспитивати своју традиционалну улогу у куќи, на радноме мјесту и у друштву. Спорт, свеучилишни и професионални, интегрирао се и комерцијализирао. Из перспективе културе, почели смо слушати радикално друкчију глазбу, гледати друкчије филмове у кинима и емисије на телевизији. Шездесете године 20. стољеќа биле су десетљеќе у којему се Америка из земље опќег конформизма претворила у земљу која поручује "Чини како те воља".
Документарна серија "Шездесете" истражује и испитује зашто је то десетљеќе постало толико значајно раздобље и како те још и данас остаје фасцинантна епоха. Кориштењем архивских снимки серија преноси непатворени угоѓај тога времена. Догаѓаји су приказани кронолошки, али је обраѓено десет тема: Хладни рат, Граѓанска права, Атентат на ЈФК-а / Wарреново извјешќе, Британска инвазија, Телевизија, Вијетнам, Љето љубави, 1968., Друштвена промјена те Знаност и технологија. Испреплетањем разних догаѓаја и особа који су утјецали на шездесете и њима доминирали, доносимо вам портрет тог значајног десетљеќа који и забавља и просвјетљује.
"Шездесете" неќе само наново истражити познато него ќе разоткрити и непознато.

Беше на каналите:

EXP Histori  HTV3  HTV1  

Препораки
  • Terra X (1982)

    image
    Terra X - Expedition into the unknown.
  • Histori Shqiptare

    image
  • Тарих

    image
  • Мегаполис: Откривање древног света (2019)

    image
    Атена, Александрија, Тикал и Рим: ти су легендарни градови нека од најпознатијих светских археолошких налазишта, но још увек нису открили све своје тајне....
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.