poster

То је Орсон Велс

This Is Orson Welles (2015)

Документарец | Франција

Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата
рејтинг: 7.0/10

Содржина

Филм Цларе и Јулије Куперберг, снимљен у поводу стогодишњице Wеллесова роѓења, приказује живот и рад овог великана филмске умјетности у посве новом свјетлу.
Филмски виртуоз дјечјег лица, Орсон Wеллес, својом је радио-драмом "Рат свјетова" изазвао панику и увјерио цијелу Америку да су Земљу напали изванземаљци. Биле су му само 23 године, а у својој 25. години режирао је "Граѓанина Канеа". Британски филмски институт двапут га је прогласио највеќим филмским редатељем свих времена.
Филм преиспитује увријежено мишљење да је Wеллесова каријера након сјајних почетака и "Граѓанина Канеа" кренула силазном путањом те откривамо како је Wеллес до краја свог бурног живота снимао интригантне, дубоко емотивне и тематски и стилски разнолике филмове. Пратеќи Wеллесов развој од његових заиграних почетака као аматерског редатеља раних 1930-их све до касних мајсторских урадака попут "Поноќних звона", "Бесмртне приче" те "Истина и лажи", овај документарац доноси портрет човјека и генија, готово шекспиријанског лика, са свим његовим страховима и сумњама. Ријеч је о изузетно комплексном човјеку, али и редатељу којег је животни пут водио од Холлywоода до Еуропе.
Цлара и Јулиа Куперберг стекле су завидну репутацију својим документарцима о филмској умјетности, а за ову су пригоду разговарале с некима од највеќих имена у свијету филма, меѓу којима су и Wиллиам Фриедкин, Петер Богдановицх, Јосепх МцБриде, Петер Цоwие, Хенрy Јаглом, Тим Роббинс, Петер Бискинд и Мицхаел Линдсаy-Хогг.
Кроз архивске снимке на којима се сам појављује и разговоре с његовом дјецом, имамо прилику упознати Wеллеса као обичног човјека. Исјечци из његових најзначајнијих филмова попут "Граѓанина Канеа" и "Величанствених Амберсонових", као и филмова у којима се појављује као глумац те његових приватних снимки дају нам потпуну слику о Wеллесу.

Слики

То је Орсон ВелсТо је Орсон ВелсТо је Орсон ВелсТо је Орсон ВелсТо је Орсон ВелсТо је Орсон Велс

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Пуме на крају света: Раѓање (2020)

    image
    Ово је прича о Солитарији, мајци пуми са четири младунчета. Прича је смештена у Национални парк Торес дел Пајн.
  • Африкански ноќни ловци (2019)

    image
    Ги откриваме убиствените стратегии на лавовите, леопардите и хиените за ноќен лов. Користиме чувствителни објективи и термални камери за да покажеме зошто тие се...
  • Alzheimer's: Every Minute Counts (2017)

    image
    Alzheimer's: Every Minute Counts is an urgent wake-up call about the national threat posed by Alzheimer's disease. Many know the unique tragedy of this disease,...
  • Убице из дубине мора (2017)

    image
    Истражујемо начине како све животиње убијају у океану.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.