сезона: 9

епизода: 22

Содржина

Тим америчких доктора и помоќног особља из 4077. покретне војне кируршке болнице (4077тх Мобиле Армy Сургицал Хоспитал - М*А*С*Х) у Уијеонгбу, у Јужној Кореји запела је усред бојишта за вријеме Корејског рата. Прошавши свакакве ситуације и у изванредним околностима цијела докторска екипа успије се окупити на сигурно те си покушава пронаќи неку врсту забаве како би им брже пролазили дани. Доктори, медицинске сестре, административни радници и војници проналазе различите начине како би што лашке поднијели живот у рату који не престаје.
"М*А*С*Х" је култна америчка телевизијска серија продуцента Ларрyја Гелбарта, премјерно приказана 1972. године на ЦБС-у. Измеѓу осталог, надахнута је романом М*А*С*Х: А Новел Абоут Тхрее Армy Доцторс Рицхарда Хоокера, али и истоименим филмом из 1970. године.
У серији се мијешају елементи драме и комедије па би ју се жанровски најбоље описало као медицинску драму/црну комедију. Веќина епизода темељи се на истинитим догаѓајима и стварним причама ратних кирурга које је интервјуирао продукцијски тим серије. "М*А*С*Х" је за многе била алегорија за Вијетнамски рат, који се водио у вријеме снимања серије, али продуценти никада нису потврдили ту повезаност.
У САД-у се приказивала од 1972. па све до 1983. године, а завршила је телевизијским филмом Гоодбyе, Фареwелл анд Амен. Велика завршница серије у то је вријеме био најгледанији формат у дотадашњој америчкој телевизијској повијести. Рекордних 125 милијуна гледатеља пратило је згоде с јужнокорејског бојишта. Чињеница да се прва сезона борила с гледаношќу те је замало била отказана, чини се потпуно парадоксална након незамисливог успјеха посљедње епизоде. У другој сезони серија је веќ имала сталну публику, али је прикупила и нове гледатеље па је тако, кроз сезоне, постала један од најгледанијих формата за вријеме трајања. Укупно 256 епизода подијељених у 11 сезона приказују Корејски рат који је трајао 1128 дана.
Серија је награѓивана много пута, а најистакнутија је чињеница да је била номинирана за више од 100 Еммy награда, од чега је освојила њих укупно 14. Осим наградама, може се похвалити и високим позицијама на познатим телевизијским љествицама па су тако епизоде "Абyссиниа, Хенрy" и "Тхе Интервиеw" 1997. године позициониране на 20. и 80. мјесто респектабилне љествице америчког "ТВ Гуиде’с 100 Греатест Еписодес од Алл Тиме". 2002. године цијела серија "М*А*С*Х" позиционирана је на 25. мјесто љествице "ТВ Гуиде’с 50 Греатест ТВ Схоwс оф Алл Тиме", а годину дана касније Wритерс Гуилд оф Америца (познати амерички синдикат који представља писце из филмске, телевизијске и радијске продукције, као и нових медија) серију је ставио меѓу 5 најбољих ТВ серија свих времена.
Тијеком сезона постава је остала релативно иста, а предводе ју четири главна лика - кирург Хаwкеyе (Алан Алда), свеќеник Мулцахy (Георге Морган, касније Wиллиам Цхристопхер), главна сестра Маргарет Хоулихан (Лоретта Сwифт) и Маx Клингер (Јамие Фарр). Осим њих, кроз серију су прошли многи глумци, као и бројни познати гости.
Осим у САД-у, серија је велику популарност стекла диљем свијета те се веќ годинама приказује и репризира на различитим телевизијским каналима у Еуропи, али и шире.

Слики

М*А*С*ХМ*А*С*Х

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Сите го сакаат Рејмонд (1996)

    image
    Раyмонд Бароне (Раy Романо), познатији под надимком Раy, спортски је новинар који живи у Лyнброоку на Лонг Исланду, заједно са својом супругом Дебром (Патрициа...
  • Милијарди (2016)

    image
    Добитници Емија и Златног глобуса, Пол Џијамати и Дејмијан Луис, глуме у овој замршеној драми о улози политике у свету њујоршких високих финансија. Путеви...
  • Неки бољи људи (2020)

    image
    „Неки бољи људи” породична је серија чије главне јунаке представљају чланови породице Урошевиќ и Граовац. Три генерације под једним кровом, у комшијским становима...
  • Телевизиски работи (2006)

    image
    Лиз Лемон е главна сценаристка на едно вечерно хумористично шоу. Таа уживала во својата работа до моментот кога нејзиниот нов шеф, дрскиот Џек Донахи, не наметнал...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.