Људи често говоре супротно од онога што мисле и осјеќају. Но, кроз ову серију покушат ќемо научити гледатеље једну врсту "телепатије" тј. вјештину "читања мисли" на темељу говора тијела и других облика невербалне комуникације.
Гледатеље водимо на истраживачко путовање и откривање сложености људског тијела и понашања и као биолошке стварности и као културног феномена.
Путовање започињемо повијесним прегледом развоја невербалне комуникације, појавом писама, симбола, њезином успоредбом с осталим живим биќима на Земљи (првенствено приматима), уроѓеном и стеченом комуникацијом те завршавамо с посебним облицима невербалне комуникације. Успоредит ќемо реакције животиња у ситуацијама у којима реагирају слично као људи. Колико смо слични?
Показујемо све цивилизацијске кругове, религије, обичаје и односе који утјечу на људско понашање - без ријечи. Различите расе такоѓер невербално комуницирају на различите начине. Пристојно понашање у једном цивилизацијском кругу изразито је неприхватљиво у другом.
Кроз сваку епизоду представљамо примјере с више страна свијета, упознајемо обичаје свих континената, а стручни сурадници, еминентни знанственици за ово подручје, пренијет ќе нам своја искуства на примјерима из стварног живота. Од медицине до филозофије. Од антропологије до криминалистике.
Људском тијелу приступит ќемо на потпуно нов начин, проучават ќемо начине и могуќности његовог понашања када комуницира. Понајприје његове кретње, гесте и начине изражавања, али и узроке и коријене њихова настанка.
Такоѓер ќемо проучити најзанимљивије промјене настале развојем разних култура као и претјеривања попут тетовирања, унакажавања бријањем, резањем, бушењем, наношењем разних ожиљака и украшавања бојама. Бавит ќемо се језиком глухих и слијепих особа, таи цхијем, разним универзалним језицима, смијехом, фуќкањем и осталим рубним феноменима везаним за невербалну комуникацију.
Чини ли одијело човјека, какве поруке се шаљу кроз одјеќу, што је секси, коме и зашто -високе пете или војничке чизме - и многа друга питања наќи ќе одговоре у серији.
Мисле ли политичари оно што говоре, лажу ли осумњичени полицији или суду? Открит ќе их говор тијела. Када спавате, тијело комуницира и даље. Како? Положај тијела говори о карактеру, али и о тренутним сновима и осјеќајима особе.
Невербална комуникација говори и у умјетности. Ријеч је, наравно, о глазби и плесу. Цијела грана умјетности настала је на тој врсти комуникације. Кроз четири епизоде пратит ќемо разне плесне изричаје који дубоко, у својој бити, прате односе меѓу људима - без ријечи.
Своја ќе сазнања и искуства износити стручне особе, умјетници, пословни људи, спорташи, али и обични људи како бисмо добили поглед на тему из више перспектива.

Беше на каналите:

HTV1  

Препораки
  • Човјечанство: Прича о нама (2012)

    image
    На јединственом планету Сунчевог сустава јединствена врста чини прве кораке своје еволуције. Али свијет око људи пун је опасности. Како би надвладали опаке...
  • Мегаполис: Откривање древног света (2019)

    image
    Атена, Александрија, Тикал и Рим: ти су легендарни градови нека од најпознатијих светских археолошких налазишта, но још увек нису открили све своје тајне....
  • Тарих

    image
  • Najlepše narodne pesme

    image
    Великим концертом на Ташмајдану, који је на РТС 1 гледало скоро два милиона људи, завршила се телевизијска сезона у којој се народна музика (кроз обиман...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.