рејтинг: 8.2/10
Оценка на корисникот: 6.7/10
(7 гласови)

Содржина

Крајем 1915. године, у другој години Првог светског рата, почетог нападом моќне Аустроугарске царевина на малу Краљевину Србију, српски народ, његова војска и држава нашли су се пред највеќим искушењем у својој историји.
На Србију су кренуле здружене армије царевина Аустроугарске, Немачке и Бугарске.
Бранеќи сваки пут, свако брдо, сваку речицу, кад су свако село, свака зараван, сваки превој постајали историјске коте, Србија се, уздајуќи се у помоќ савезника, с војском, државним установама и силним избеглим народом нашла на Косову, преосталом слободном делу своје територије.
Ту је свака даља борба постала немогуќа, па су се српска влада и српска Врховна команда, избегавајуќи капитулацију, одлучиле за једини, судбоносан, али у исто време и часни подухват да српска војска, српска држава и дотле избегли народ напусте своју државну територију и да се у више праваца, по највеќој зими, повуче преко непроходних гудура Албаније и преко дела беспутне јужне Црне Горе ка Јадранском мору, у сусрет савезницима.
И српски народ и српска војска били су исцрпљени, на ивици људских снага, изгладнели и слабо одевени. Био је то јединствен подухват у историји, да једна држава оде у емиграцију.
Било је то незапамќено спасавање националне части, величанствено по подухвату и по великим жртвама страшно. Најстрашније у Светском рату.
Мучеништво српског народа у маршевима за опстанак народа и његово ослобоѓење изазвало је дивљење слободног света за Србију и Србе.
"Благословена да си, земљо, која си их оваквим родила!" - писале су новине света.
Дошавши савезницима на Крф, Срби су све своје патње сажели у песму чежње "Тамо далеко".
Овај страдални српски подвиг од пре деведесет година тема је нашег филма "Где цвета лимун жут".

Слики

Где цвета лимун жут

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Coded Bias (2020)

    image
    Exploring the fallout of MIT Media Lab researcher Joy Buolamwini's startling discovery that facial recognition does not see dark-skinned faces accurately, and her...
  • New Voices in an Old Flower (2017)

    image
    "It was an era, it was the start of a new vision" says Amha Eshete, the first Ethiopian music producer back in the Golden Age, the days of Swingin' Addis. The...
  • Прослава (2007)

    image
    Уколико желите да сазнате све о креатору Ив Сан Лорану документарац по називу “Прослава” би могао да вам да одговоре и приближи како изгледа модна сцена иза...
  • Сафари во Африка (2013)

    image
    Погледнете ги лавовите на брегот на Намибија во лов на фоки, бањајте се со слоновите во Окаванго Делта, запознајте ги петнаесетте милиони лилјаци во Кансаки, за...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.