сезона: 1

епизода: 1 - Steppenreiter und Ackergäule

Содржина

Освајање, насељавање и управљање непрегледним пространствима големог Руског Царства било би незамисливо без коња. Без коња не би постојала култивација, али ни пријевоз. Баш као и у свим другим дијеловима свијета, и у Русији су се развиле разне пасмине коња како би задовољиле различите потребе. Меѓутим, Руси никада ни у сну нису помишљали на то да коње узгајају према западноеуропским стандардима: племенито родословље, правилна граѓа, препознатљиви кас и спретност на турнирима. Такве су особине биле бескорисне у Русији. Руски се узгој коња стољеќима вртио око преданости, издржљивости, смјелости и благе ќуди. Љепота и елеганција нису били на цијени све док у 19. стољеќу нису узгојили Орловога касача - омиљеног коња аристокрације.
Руска изрека говори да су коњи одраз својих власника. Али што то заиста значи? Унаточ неупадљивој појави, снажни су и срчани, питоми и нимало захтјевни. Да су невјеројатно мотивирани, то не морамо ни спомињати. Вриједи ли то и за руски народ? На примјер, што знамо о Јакутима из тајге или о Туванцима с Алтаја? Серија нас води у најзабаченије крајеве Русије како бисмо упознали невјеројатне мушкарце и жене те видјели како живе. Они ќе нам пружити увид у вишестољетну повијест која их повезује с њиховим вољеним коњима.
На пут према шумама сјеверне Русије креќемо из културног и политичког центра Москве. Из хладних, јалових узвисина Кавказа одлазимо према плодним равницама средишње Русије те настављамо даље на исток, у бесконачне, снијегом прекривене степе сибирске тајге усред зиме. Оданде се окреќемо натраг према западу и леденом Норвешкоме мору те на крају стижемо у Санкт Петербург - метрополу на обалама Балтичкога мора. Лутање овим јединственим крајолицима помоќи ќе нам да схватимо колико је заправо близак однос измеѓу човјека, коња и природе.
Поближе ќемо се позабавити и најновијим трендовима у узгоју спортских коња, као и стољетном симбиозом човјека и звијери у подручјима источне Русије која су под снажним азијским утјецајем.
На том ќемо путу расвијетлити неке од најважнијих згода из руске епске повијести те приказати узбудљиве и дирљиве увиде у то како Руси живе данас. Слика предсједника Путина на коњу о овој земљи говори онолико колико и прича о јакутским понијима којима су се користили у најтежим увјетима и температурама далеко испод нуле или Хауте Éцоле Александра Невзорова у Санкт Петербургу, који је можда најпрогресивнији и најњежнији коњички центар на свијету.
Документарист Тхоролф Липп открива нам тајну јединствене везе измеѓу народа Туве и Башкирије и њихових коња. На путу наилази на древне традиције Скита, Монгола и Турака када је ријеч о узгоју коња и коњским утркама. Унаточ обиљу природних ресурса, људи у Башкирији овисе о својим коњима. Двије ќе нам различите цивилизације показати право значење тимског рада.

времетраење: 43 мин

Слики

Коњи РусијеКоњи РусијеКоњи РусијеКоњи РусијеКоњи РусијеКоњи РусијеКоњи РусијеКоњи Русије

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Чудата на соларниот систем (2010)

    image
    In this spellbinding series Professor Brian Cox visits the most extreme locations on Earth to explain how the laws of physics carved natural wonders across the...
  • Машине које су изградиле свет (2021)

    image
    The stories behind innovations such as TV, radio, phones, airplanes, motorcycles and power tools as well as the inventors including Nikola Tesla, William Harley,...
  • Curiosity (2011)

    image
    До пунтат ктхехет н премиер, ме пyетје крyесисхт н лидхје ме схкенцн, текнологјин дхе м пас ме маррјен е пргјигјеве...
  • Horizon (1964)

    image
    British documentary series that covers a variety of subjects in science and philosophy.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.