Оценка на корисникот: 6.3/10
(3 гласови)

сезона: 1

епизода: 3 - документарна серија

Содржина

Страх је парализирајуќи осјеќај који нас може одвуќи у понор. Стога ќемо се, у овој епизоди, закључати у собу страха и покушати срушити њезине зидове уз помоќ умјетника који су знали како се умјетношќу борити против страха.
Почет ќемо са Сергејем Рахмањиновим, сјајним руским складатељем који је, хипнозом успјевши побиједити панични страх од неуспјеха, складао гласовити Други клавирски концерт.
Дознат ќемо како је поглед постимпресионистичкога сликара Паула Цéзаннеа откривао његове страхове те како је пронашао уточиште у сликарству, откривши нове методе ликовног изражавања. Сазнат ќемо и како је други француски сликар, Андрé Массон, осмислио сликарску технику, сликајуќи пијеском, како би отјерао демоне који су га прогањали након судјеловања у Првом свјетском рату.
Франз Кафка, писац који је најбоље знао дочарати свакодневну тјескобу и страх, највише се бојао оца и свој је страх покушао надвладати писмом. Учинит ќемо и оно што је чинио Wиллиам Турнер. Тај се велики сликар романтизма привезао за јарбол брода за вријеме снажне олује како би из прве руке видио боје и свјетло подивљале природе од које је страховао, истодобно јој се дивеќи.
Вратити ќемо се у 1816. како бисмо дознали што се догодило у Вилли Диодати, у Швицарској. Оклада која је ондје пала на крају је изњедрила двије сјајне приче страве у књижевности: Франкенстеина и Вампира.
Напосљетку ќемо протумачити величанствене посмртне маршеве Фрéдéрица Цхопина, који се страховито бојао да не буде жив покопан, и открити како је египатска цивилизација одагнала страх од смрти уз помоќ бога Анубиса.

Слики

Ово је умјетност: СтрахОво је умјетност: СтрахОво је умјетност: СтрахОво је умјетност: СтрахОво је умјетност: СтрахОво је умјетност: СтрахОво је умјетност: СтрахОво је умјетност: Страх

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Светот на природата (1983)

    image
    Награѓена серија која слави многа чуда природе са драматчним причама дивљег света широм земље. Позната документарна серија која је почела с приказивањем далеке...
  • Преломни тренуци кроз историју (2013)

    image
    Како биологија и људска осеќања утичу на нашу жељу да стварамо џиновске граѓевине?
  • Планете (2019)

    image
    Ова изнимно амбициозна ББЦ-јева документарна серија оживљава најдојмљивије догаѓаје у повијести Сунчева сустава, примјењујуќи револуционарне визуалне ефекте како...
  • Human: The World Within (2021)

    image
    Diverse personal stories from around the world reveal how lives, passions and goals are facilitated by the human body's various complex systems; narrator Jad...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.