Руска историјска драма, грандиозни пројекат, који су финансирали руска министарства културе и одбране, отвара једну од најузбидљивијих страница историје. После пада Византије, деца Томе Палеолога, роѓеног брата последњег византијског цара, нашла су се у Риму, под покровитељством папе. У намери да преко ње подчини руску православну цркву свом утицају, папа шаље Софију у далеку Московију, да буде жена великом кнезу Ивану ИИИ. Русија је веќ два века плаќала данак Златној хорди. Иван ИИИ је ујединио руске земље, како би се коначно супротставио Хорди. Брак са наследницом византијске династије требало је да ојача власт великог кнеза. Меѓутим, против странкиње су бојари, митрополит и Иванова мајка.
У почетку Софија само жели да освоји срце свога мужа, али убрзо у Москви налази нову домовину, љубав и наду у раѓење новог православног царства. Софија Палеолог ушла је у историју као велика московска кнегиња и баба првог руског цара, Ивана Грозног, али порекло води не само од Палеолога, него и од Немањиќа. Софијин отац Тома најмлаѓе је од десеторо деце Јелене Драгаш, кќери Константина Драгаша Дејановиќа, унука Стефана Дечанског. Иван ИИИ Рјурикович велики московски кнез прозван је Велики још за живота. Ујединио је велики број кнежевина у јединствену државу и ослободио се власти Монгола. У његово доба се јавила идеја о мисији Руског царства као заштитника православља, у коме ќе Москва бити Треќи Рим.
Софија је јединствен пројекат у новијој руској продукцији. За потребе снимања, у студију и на отвореном адаптирани су прави дворци, прекрасних ентеријера. Такоѓе је снимано на аутентичним историјским локацијама, укључујуќи Успенску саборну цркву московског Кремља, Новгород, Псков, Италију… Да би се оживео дух времена, ручно су израѓени стотине костима, оружја, новца, намештаја и украса.

Беше на каналите:

RTS3  RTS2  RTS1  

Препораки
  • Филинта (2014)

    image
    In each episode, Filinta Mustafa and his teammates are throwing new adventures to defend the streets of the Ottoman Empire and challenge the guilty. They organize...
  • Raw to Ready (2013)

    image
    Explore the science, innovation and sheer genius it takes to transform the most basic ingredients into powerhouse machines.
  • Passato e presente (2017)

    image
  • Impossible Railways (2018)

    image
    Building on the global success of Impossible Engineering, this unique new science and history series showcases some of the world's most extraordinary engineering...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.