Кроз 10 епизода у серијалу аутора Миљенка Мањкаса судјелује више од 70 суговорника, што повјесничара и публициста, што изравних судионика догаѓаја - од шефова, агената и убојица тајних служби те тадашњих партијских моќника па све до преживјелих жртава атентата и чланова обитељи настрадалих.
Серија тематизира више од 60 појединачних случајева ликвидација, неуспјелих атентата, отмица, убојстава у затвору и политичких намјештаљки, као и масовне репресије над идеолошким непријатељима.
Поратни злочини над заробљеницима, обрачун с Црквом и граѓанским политичарима, сукоб с Информбироом, Голи оток, елиминација српских унитариста те гушење Хрватског прољеќа акције су у којима су активно судјеловале тајне службе.
Истраживачки тим серијала обрадио је више од 1.000 архивских аудио-снимки и докумената, од којих ќе многи бити први пут предочени јавности. Око 30 догаѓаја реконструирано је помоќу акцијских или дијалошких играних сцена с познатим хрватским глумцима: Горан Навојец (Лубуриќ), Горан Гргиќ (Степинац), Борис Свртан (Тито) итд.
Серијал открива досад непознате детаље и феномене везане уз YУ тајне службе. Агенти су копирали методе НКВД-а, постојало је 2 милијуна досјеа наsираних граѓана, а омјер је био један агент на 10 становника што је било више него у СССР-у. Откривају се методе исљеѓивања и тортура, лажна свједочења, монтирани процеси, смакнуќа без суѓења, илегална хапшења те Титова опсједнутост службама.

Беше на каналите:

HTV4  SLO1  HTV1  FTV  

Препораки
  • Истраге ваздухопловних несреќа (2003)

    image
    Авионске несреќе приказује ову и друге приче о невероватним опстанцима и срцепарајуќим катастрофама неких од најтрагичнијих инцидената у историји авијације.
  • Човјечанство: Прича о нама (2012)

    image
    На јединственом планету Сунчевог сустава јединствена врста чини прве кораке своје еволуције. Али свијет око људи пун је опасности. Како би надвладали опаке...
  • Мегаполис: Откривање древног света (2019)

    image
    Атена, Александрија, Тикал и Рим: ти су легендарни градови нека од најпознатијих светских археолошких налазишта, но још увек нису открили све своје тајне....
  • Древни суперструктури (2020)

    image
    Ова револуционарна серија користи јединствен приступ у удубљивању у инжењерске мистерије иза најпознатијих древних граѓевина на свету, посматрајуц́и их из...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.