poster

Искупитељ

REEDEMER (2002)

Драма | САД
Режисер: Graeme Clifford

рејтинг: 5.9/10
Оценка на корисникот: 7/10
(3 гласови)

Содржина

Паул Фрееман (М. Модине) аутор је меѓународног бестселера Немесис, но проживљава ауторску кризу. Треба од нечега живјети па прихваќа посао предавача креативног писања затвореницима осуѓенима на дуге затворске казне, надајуќи се да ќе у затвору пронаќи тему свог сљедеќег романа. Један од затвореника, Цхарлес Хендерсон (О. Бабтундé), истиче се даровитим саставцима које пишу за задаќу, па на сату наглас читају. Осим што изврсно пише, Хендерсон описује истинит догаѓај, случај због којега је осуѓен и затворен. Двадесет година раније Хендерсон је као припадник Црних пантера упао на куќну забаву скупине хипија. Тражеќи дрогу, Пантере су младеж скинуле до гола. Један од њих у паници је запуцао и један је младиќ смртно страдао. За његову смрт окривљен је Цхарлес Хендерсон, јер је био воѓа скупине и јер га је, наводно, пустио да искрвари. Но, Хендерсон је у вријеме пуцњаве био у другом дијелу куќе, а кад је стигао, младиќ је веќ био мртав. Фрееман се пита што учинити с информацијама које је дознао, но што више размишља, све му је јасније да не може остати прекрижених руку. Почиње борбу за доказивање његове невиности, унаточ гњеву који тиме изазива код огорченог Хендерсона, који мисли да је он за Фреемана само могуќа граѓа за роман. Хендерсон је на неки начин прихватио затвор као окајавање кривње: размишљајуќи о убијеном младиќу, као да га одржава живим у духовном свијету. Сестра убијенога, Схарон Давидсон (М. Греене), грчевито се бори да Хендерсон никад не изаѓе из затвора. Иако су је у тој борби напустили и најблискији пријатељи, она не заборавља. Боји се да ќе, ако се престане борити, изблиједјети сјеќање на њезиног млаѓег брата. Кад Фрееман доѓе до ње и покуша је увјерити у Хендерсонову невиност, схвати да је и она, као и Хендерсон, у некој врсти затвора из којега се не може ослободити. Наговори Хендерсона да јој напише писмо и опише све што се догодило...
Овај изврстан филм посебно је потресан због чињенице да је снимљен према истинитој причи, животним драмама троје људи који су сваки у свом затвору из којега се сами не могу спасити: невино осуѓени Хендерсон, који осјеќа грижњу савјести због злочина који није починио; жена која се не жели ослободити прошлости и не живи у садашњости, јер мисли да би тиме по други пут скривила братову смрт; писац којега су њихове животне драме извукле из особне и ауторске празнине.

Слики

Искупитељ

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.