Содржина

Двадесетих година прошлога стољеќа у Новом Месту окупио се значајан број словенских умјетника те се одржала културно-умјетничка манифестација која је потом добила назив "Новомешка помлад". Главни покровитељ ове манифестације био је уважени словенски сликар Рихард Јакопич. Осим Јакопича тамо је био и складатељ Мариј Когој, умјетнички критичар Јосип Видмар те пјесник Данијел Бохорич кроз чије очи гледамо причу. Читао се Дарwин, Хегел, Марx и Цанкар, а отворена је и прва умјетничка изложба модерног доба.

Словенски свестрани (у овом филму потписује режију, монтажу и сценариј) филмски стваратељ Филип Робар Дорин 1989. године снимио је филм посвеќен значајном културном-умјетничком покрету који се одвио у Новом Месту, познатом под именом "Новомешка помлад", а који је веќином из Љубљане довео бројне умјетнике и културне дјелатнике на ову јединствену манифестацију. Робар је снимио филм према мотивима романа "Ново Место" словенског пјесника и писца Мирана Јарца и свједочењу архитекта и академика Марјана Мушича.

Филип Робар Дорин аутор је 30-ак кратких и средњеметражних филмова те неколико документарних остварења. С филмом "Вјетар у мрежи" освојио је Златну арену за режију на филмском фестивалу у Пули те још двије словенске престижне награде, награду Прешерновега склада те Бадјурову награду за најбољи филм.

Слики

Вјетар у мрежи

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Gli anni più belli (2020)

    image
    Биографска драма о 40 година пријатељства, тијеком недавне талијанске повијести, проматрана кроз очи трију пријатеља из дјетињства те о дјевојци у коју се сва...
  • The Return of the Dead Army (1989)

    image
    A military and a priest are trying to find the bones of the Italian army in Albania 15 year after the end of World War II.
  • Балканско кино: Специјално воспитување (1977)

    image
    Проблематичното минато и неизвесната иднина ги врзува сите нив на едно место. Казнено.поправен дом во кој во потрага по своето место под сонцето мораат да минат...
  • Страх (1954)

    image
    Драма редитеља Роберта Роселинија из 1954. године, инспирисана животом научника Алберта Вагнера.Непозната особа почиње да прогања Албертову супругу Ајрин и да је...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.