Помпеји: Живот и смрт у римскоме граду

Pompeii: Life & Death in a Roman Town (2010)

Документарец, Историски | Обединетото Кралство
Режисер: Paul Elston

рејтинг: 7.3/10

Содржина

Била је то једна од најпознатијих вулканских ерупција у повијести. Знамо како су погинули, али овај филм настоји одговорити на друго питање - како су живјели? Прикупљајуќи доказе из једног изнимног налаза, професорица и стручњакиња за Помпеје с Цамбридгеа, Марy Беард, нуди нови увид у живот људи који су живјели у сјени Везува прије те катаклизмичке ерупције.
У мрачном подруму у Оплонтису, пет километара од средишта Помпеја, 54 костура који нису подлегли бујици вулканског пепела бит ќе стављени под микроскоп. Остаци ќе бити подвргнути низу тестова који ќе разоткрити један од најопсежнијих знанствених снимака помпејског живота - и очекују нас нека изненаѓења.
Примјеном најновије форензичке технологије сад је могуќе утврдити што су они који су погинули у несреќи јели и пили, одакле су дошли, од каквих су болести боловали, колико су били богати и можда, што још више запањује, појединости о њихову сполном животу.
Начин на који су остаци пронаѓени у подруму веќ пружа драгоцјен податак о животу народа којем су припадали. С једне стране просторије били су појединци покопани с најзачуднијим плијеном од злата, накита и кованица икад пронаѓеним у Помпејима. С друге су покопани људи без ичега. То изгледа као оштра црта подјеле друштва из давнина: просторија подијељена измеѓу пребогатих и пресиромашних. Али подробнијим испитивањем костури одају нека изненаѓења о животу у Помпејима.

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.