poster

Златна идеја: Вратити се коренима

Zlatna ideja

Информативен | Србија

Содржина

У епизоди "Вратити се коренима" серијала Златна идеја упознајемо вас са људима који су се вратили на своју дедовину, на простору Косова и Метохије и започели пословање, али и са онима који су наследили занат, обновили задруге и учествовали у креирању нових простора за коришќење природних ресурса.
У општини Лепосавиќ упознали смо Стојана Милојевиќа који је цео живот сањао о повратку на своју дедовину и сакупљању и производњи лековитог биља. Тај сан је остварио уз помоќ и подршку своје породице, супруге и два сина, као и родбине.
Недалеко од Лепосавиќа налази се и "Рајска бања" на 1,2 километра северозападно од Косовске Митровице, на падинама планине Рогозне, где је изградња новог бањсог комплекса и базена започета је 2015.
У селу Сушице код Хоче производњом малине бави се породица Миленковиќ од 2011. године, а од 2013. имају и засаде америчке боровнице. Данас све воќе прераѓују за израду сокова, компота и слатка.
Раде Утвиќ обновио је земљорадничку задругу "Зубин поток" која је основана пре Другог светског рата. Један период је била припојена Косовској Митровици, а након тога ради самостално од 1. јануара 1987. године. Пројекат земљораничке задруге "Зубин Поток" проглашен је за један од бољих по оценама Европске уније.
Незаобилазна дестинација за одмор лети и зими јесте Шар-планина. Поред лепе природе и чистог ваздуха ту је и чувени шарски сир.
Надица Милосаљевиќ као дипломирани економиста и државни службеник, постала је чувена и по умеќу у производњи шарског сира.
У овој емисији упознаќемо и произвоѓаче сокова од малине Славишу Павлетовиќа, али и медара који је осмислио еколошке кошнице Живорада Петковиќа.
Као добар посао показала се и производња цвеќа, коју је развио Александар Илиќ са својом породицом.
Посебну пажњу завреѓује и Народна кухиња која која у свом оквиру има и неколико фарми, пекара, млекара и где привреѓује више породица, али и захваљујуќи којој опстају многа домаќинства.

Слики

Златна идеја: Вратити се коренима

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Дневник

    image
    Најгледанија информативна емисија ХРТ-а с прегршт најновијих вијести из земља и свијета, репортажа, јављања уживо, интервјуа, спорта, времена...
  • Вести во 18

    image
    Најновите настани во текот на денот во Македонија и светот
  • Dnevnik

    image
    Пратите Дневник, једну од централних, информативних емисија Радио Телевизије Црне Горе и сазнајте све најважније вести.
  • Tg2 giorno

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.