Нова серија француске продуцентске куќе ЦЦ&Ц, Изабеле Кларк и Данијела Костела, аутора историјско-документарне серије "Апокалипса - Други светски рат" која је приказана у више од 165 земаља, и серије "Апокалипса - Хитлер", коју су Хисторy Макерс наградили признањем за Најбољу архивску документарну серију (Њујорк, 2012)
За потребе серије прикупљен је видео-материјал и фотографије из колекција педесет јавних и приватних архива, различитих земаља: Француске, САД, Немачке, Велике Британије, Канаде, Аустралије, Аустрије, Русије, Србије, Белгије, Холандије, Италије, Маѓарске, Словачке и Јерменије. Куриозитет пројекта представљају и архивски снимци тадашњих владара који у великој мери дочаравају како њихов политички став и интерес, тако и карактер.
Прикупљени архивски материјал је, специјалном компјутерском техником, обојен тако да су дешавања у Првом светском рату приказана у колору, што у великој мери савременом гледаоцу укида стогодишњу временску дистанцу и догаѓаје из Великог рата чини много ближим и разумљивијим. Све нијансе боја проверавао је спацијални тим стручњака у каталозима великих европских музеја.
У пет епизода приказани су догаѓаји на различитим фронтовима, дочаран је светски карактер рата, приказан је и свакодневни живот ван и на линијама фронта, рад жена у фабрикама, рањеници, затвореници, мртви, победници и губитници. Прича о дешавањима у Великом рату је приказана кроз лични, људски поглед на рат, на начин на који су га видели "обични" људи. Захваљујуќи бројним писмима, дневницима и књигама написаним током рата, оживљене су успомене и сеќања многих актера, што гледаоцима пружа прилику да боље разумеју и осете шта је тачно тадашњи свет довело до "апокалипсе" те 1914. године.
Аутори покушавају да дају одговоре на нека од кључних питања: Да ли се жртва целог једног нараштаја могла избеќи? Како је уопште дошло до тако окрутног сукоба далекосежних последица? Како су борци и цивили уопште успели да издрже ту четворогодишњу тортуру?

Беше на каналите:

Tring History  National Geographic HD  National Geographic  Welt  HTV3  RTS1  RTS2  HTV1  

Препораки
  • Најголемите настани во Втората светска војна во боја (2019)

    image
    Од напада на Пеарл Харбор до Дана Д, кључни догаѓаји Другога свјетског рата оживљавају у овој узбудљивој документарној серији која нам доноси снимке у боји.
  • Нацистички мегаструктури (2013)

    image
    У тежњи ка владавини светом, нацисти су направили неку од највеќих и најубојитијих војних опрема и злокобнијих технологија у историји.
  • Неиспричана историја Сједињених Америчких Држава (2012)

    image
    Ова фасцинантна документарна серија покрива посљедњих 60 година америчке повијести, усредоточујуќи се на драматичне догаѓаје о којима се не зна много из раздобља...
  • Вијетнамски рат (2017)

    image
    Десетодијелни документарац Кена Бурнса и Лyнна Новицка прича је о једном од најзначајнијих и најкотроверзнијих догаѓаја у америчкој повијести. Овај серијал...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.