рејтинг: 7.0/10
Оценка на корисникот: 7/10

Епска прича о необичном и контроверзном односу који је 38 година повезивао Тхомаса Јефферсона и његову робињу и љубавницу Саллy Хеммингс. У главним улогама су Сам Неилл (Мерлин, Јурски парк) и Цармен Ејого (Метро, Узалудан љубавни труд).
Саллy (Цармен Ејого) веќ као млада дјевојка улази у неочекивану везу с удовцем Тхомасом Јефферсоном (Сам Неилл) који у то вријеме служи као амерички велепосланик у Паризу. Саллy је у Париз стигла као пратиља Јефферсонове млаѓе кќери. Убрзо се нашла изложена свијету сасвим друкчијем од оног у којем је живјела као неписмена робиња на имању Монтицелло. Иако обавља дужност својеврсне дадиље, Јефферсон јој пружа образовање, фину одјеќу и прилику да прати културна збивања. Она и њезин брат Јамес (Марио Ван Пееблес), такоѓер Јефферсонов намјештеник и такоѓер образован, уживају што су у Француској слободни и што се према њима опходе с поштовањем. У таквим се околностима Саллy и Јефферсон зближавају и почињу везу која ќе неминовно довести до скандала. Како ситуација постаје све опаснија због француске револуције, Јефферсон је присиљен вратити се с обитељи на Монтицелло. Јамес преклиње Саллy да остане с њим у Француској. Затечен је њезином одлуком да се одрекне слободе како би остала уз Јефферсона. Невољко се враќа с њом у Сједињене Државе и тиме се несвјесно осуѓује на несретан и неиспуњен живот. Кад су дошли куќи, њихова мајка Беттy (Диаханн Царрол, звијезда Династије и Усамљене голубице), која нема длаке на језику, жалосно је примијетила да је Саллy кренула њезиним стопама. Како је Беттy остала трудна са својим господаром Wаyлесом, тако је и Саллy сад носила Јефферсоново дијете. Готово ќе цијели живот провести уз њега: док је био државни тајник, потпредсједник и тијеком двају предсједничких мандата. Сматра се да му је родила петеро дјеце. Непрестано су је мучили огорчење и страх због неизвјесне будуќности која је пријетила њој, њезиној обитељи и цијелој заједници која је живјела у ропству. Кад би се сазнало за њихову везу, за Јефферсона би то било политичко самоубојство, а за њу смртна казна. Кад се ипак сазнало и писало у новинама, Јефферсон је одлучно одбијао било какве коментаре. Он и Саллy на крају су ипак преживјели скандал јер га је засјенила Јефферсонова тријумфална купња Лоуисиане. Као аутор Декларације о независности, у којој је написао "да су сви људи роѓени једнаки", Јефферсон изражава истинску и дубоко усаѓену вјеру у људска права. Но, на Саллyно изненаѓење, истовремено се ломи око питања ропства, што се јасно види по томе што се не одриче статуса робовласника и што скрива њихов однос. Јефферсонова старија кќи Мартха (Маре Wиннингхам) отворено замјера Саллy што је њезин отац очаран њоме и страхује како би се њихов однос могао одразити на његову оставштину. Кад се Јефферсон наѓе у финанцијској стисци, присиљен је бирати измеѓу жеље вољене жене и захтјева кќери која под сваку цијену жели спасити његов углед и плантажу.

Беше на каналите:

HTV1  

Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.