poster

Земља

Zemlya (1930)

Драма | СССР
Режисер: Aleksandr Dovzhenko

Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата
рејтинг: 7.3/10

Содржина

Довженковљев филм Земља бави се проблемом аграрне реформе и колективизације, кроз причу о воѓи побуњених сељака којега је убио окрутни земљопосједник. Филм је црно–бели из 1930. године и једно је од ремек дела совјетске кинематографије. Говори о цикличности живота и смрти, као и неизбежној победи новог над старим.
Довженко је био сељачки син који се припремао за учитеља, ратовао је у Првом светском рату, а после револуције 1917. године, био је комесар за просвету, па дипломата, писац и новински илустратор, као и један од највеќих синеаста у историји кинематографије.
У совјетску кинематографију унео је елементе бурлеске веќ првим филмовима Васја реформатор и Плод љубави из 1926, а смисао за хумор није га напустио ни у озбиљним, драмско-револуционарним делима. Подједнако успешним показао се у популарном шпијунско-криминалистичком жанру филмом Торба дипломатског курира из 1927. године. Поред Ејзенштајна и Пудовкина, убраја се у незаборавни совјетски редитељски трио, иако је помало остао у сенци прве двојице.
Земља је филмска поема Украјине и њеног народа, сврстан је 1958. године меѓу 12 најбољих филмова у историји светске кинематографије.
Награда за најбољи страни филм 1930. године, на филмском такмичењу у САД.
Ван конкуренције је приказан на 1. фестивалу у Венецији 1932. године, а највеќе признање је добио на бриселској изложби 1958. када га је посебно оформљени жири најеминентнијих критичара и историчара уврстио меѓу 10 најбољих филмова свих времена. Земља се сматра последњим великим немим совјетским филмом.

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Rrugë të bardha (1974)

    image
  • Camp Harlow (2014)

    image
    Camp Harlow tells the moving story of Alex, a teenage bully who spends her time lashing out at classmates and making their lives as miserable as she possibly can....
  • Botë e padukshme (1987)

    image
  • Денови во облаците (2007)

    image
    Филмот на Силви Солдини „Облачни денови” (Giorni e nuvole), напишан заедно со Дориана Леондеф, Францеко Пиколо и Федерика Понтремоли е приказна за Елса и Мишел....
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.