рејтинг: 7.0/10
Оценка на корисникот: 7/10
(5 гласови)

Содржина

Након што је у организацији поручника Гарцíје (Р. Дантéс) у атентату убијен непопуларни гувернер Мариано Варгас (Мигуел Áнгел Ферриз), владар измишљеног јужноамеричког отока Оједе, његов одани главни тајник Рамóн Вáзqуез (Г. Пхилипе) наѓе се у великим невољама. Наиме, Рамóн је поштен човјек и либерал који веќ неко вријеме одржава љубавну везу с Варгасовом удовицом Инéс Ројас (М. Фéлиx), а поручник Гарцíја управо ту чињеницу искористи да би сумњу за уроту и гувернерово убојство свалио на њега. Рамóн дозна да ќе новим гувернером отока постати садист Алејандро Гаул (Ј. Серваис). То ќе убрзо угрозити мир и стабилност на отоку, а све ќе се додатно погоршати кад Рамóн схвати да је Гаул бацио око на Инéс. Да би осујетио његове планове, Рамóн почне становништво отока и политичке затворенике припремати за побуну против мовог гувернера.

Реализирана у француско-мексичкој супродукцији, интригантна и врло занимљива драма шпањолског филмаша Луиса Буñуела ("Андалузијски пас", "Виридиана", "Дневник једне собарице") један је од мање познатих, али свакако не и мање успјелих остварења из треќе, доминантно француске фазе ауторова стваралаштва. Посриједи је дјело у којем је фокус Буñуелова интереса на турбулентним политичким и социјалним приликама у измишљеној јужноамеричкој државици којом царује тоталитаризам, при чему редатељ јасно и изравно критизира неморал, похлепу, егоизам и превладана етичка правила. Догаѓаје на измишљеном отоку лако је протумачити као алегорију на збивања у Буñуеловој родној Шпањолској. Аутор зазива револуцију и побуну против диктаторских власти, но истодобно је свјестан опасности с којима се суочава појединац који се супротставља политичком поретку. У овом је филму велика француска глумачка звијезда оног времена Г. Пхилипе ("Љепота ѓавола" и "Љепотице ноќи" Ренéа Цлаира, "Фанфан ла Тулипе") остварио посљедњу улогу, и није жив дочекао премијеру. Уз М. Фéлиx ("Френцх цанцан" Јеана Реноира, "Ла цуцарацха"), такоѓер велике звијезде јужноамеричког филма, његови су партнери Ј. Серваис ("Рифифи", "Човјек из Риа") и М. Á. Ферриз ("Живот Агустíна Ларе"). Дојмљиву фотографију потписује угледни Габриел Фигуероа ("Ноќи игуане", "Келлyјеви хероји"), а ефектну глазбу Паул Мисраки ("Господин Аркадин", "И Бог створи жену", "Алпхавилле").

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • ЧАСОВИ ПО ЛЕТАЊЕ (2010)

    image
    Дваесет и пет годишната Софи Конвеј се наоѓа на животна крстосница, кога ќе се врати во малиот град кој отсекогаш се трудела да го заборави. Сега кога е дома, се...
  • Vajzat me kordele të kuqe (1978)

    image
  • Partizani i vogël Velo (1980)

    image
  • Опасан позив (2013)

    image
    Иван Лок је марљиво радио како би живео живот који је замислио, посветивши се у потпуности послу који воли и породици коју обожава. Дан пред пре највеќег и...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.