poster

Коперникова звијезда

Gwiazda Kopernika (2009)


рејтинг: 4.8/10

Содржина

Када је Николи било десет година, Паул ван де Волдер, низоземски астролог, посјеќује његову куќу у Торуну и прориче Николи бриљантну будуќност. Уз помоќ свога оца дјечак се почиње занимати за звијезде у нади да ќе пронаќи неке одговоре. Кад му отац умре, Никола не клоне духом. Нешто касније почиње студирати на Јагиелонском свеучилишту у Кракову. Ондје поновно сусреќе Паула ван де Волдера. Битка за Николину душу почиње. С једне стране имамо шарлатанског астролога Ван де Волдера, с друге Војтјеха из Бруздеwа и друге професоре на свеучилишту. Млади Никола открива тајне неба. Астрологија и астрономија су у сукобу. Потрага и сумња воде Николу до запањујуќег откриќа. У почетку није сигуран, али студија у Италији недвојбено потврѓује његову ваљаност.
Меѓутим, прије него што постане сасвим сигуран у своје тврдње, млади Никола мора уќи у коначни сукоб са својим противником Николом Коперником, великим астрономом који је познат широм свијета јер је промијенио наш начин опажања нашег положаја у свемиру. Идеалан повод да представимо хероја који не заборавља своје дјечачке снове о одрастању. Наш јунак, као и веќина нас, у почетку је тражио снагу у другима, али одрастајуќи је открио своју властиту снагу и мудро је искористио. Вјера и чињенице, чуда и стварност, снови и тежње спајају се у времену када су се астрономија и астрологија мијешале и када су алкемичари тражили Камен мудраца. Било је то изванредно доба великих откриќа и раста ренесансе у Еуропи без граница.

Слики

Коперникова звијезда

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.