poster

Alhemija Balkana - Kosovo

Alhemija Balkana

Dokumentar | Bosnjë-Hercegovinë, Mal i Zi, Kroaci, Maqedonia e Veriut, Slloveni, Serbi

Ku ta shikojmë
Shfaqja nuk është në dispozicion

SEZONI: 1

EPISODI: 2

PëRMBLEDHJE

U drugoj emisiji serijala prikazujemo stambeno-trgovačko naselje Marigona, nazvano po junakinji koja je 1912. izvezla albansku nacionalnu zastavu s crnim dvoglavim orlom. To je luksuzno naselje američkog tipa, a sve ulice su nazvane po državama SAD-a. Glavna je Iowa, koja je sestrinska država s Kosovom. Jedan od trojice suvlasnika ovog kompleksa lijepih zgrada Erold Belegu otkriva da su cijene u prosjeku 1000 eura za kvadratni metar i da tu stanuje najviše viša srednja klasa - ljekari, advokati, trgovci - a najmanje političari. Impresivan je vozni park, a nama se učinilo da je Range Rover omiljeni automobil na Kosovu. „Zašto?“ - pitali smo. „Pa, zato što naše ceste nisu najbolje“ - dobili smo odgovor. Prištinski studenti su bili veoma suzdržani kada smo ih anketirali o političkom opredjeljenju. Da nema odabranu političku opciju reklo je njih 74, desno se svrstalo devet, lijevo sedam, a samo šest ih kaže da pripada političkom centru. Bili smo i u Đakovici, gdje je švicarski bračni par utemeljio fondaciju za muzičko obrazovanje mladih. Pedesetak djevojčica i dječaka dobilo je instrumente i edukaciju, a Švicarci ih vode u svoju zemlju, ali i mlade švicarske muzičare dovode na Kosovo. Razgovor sa švicarskim parom odrazit će sve razlike u pogledima na životne vrijednosti u Švicarskoj i na Balkanu.

Fotot

Alhemija Balkana - Kosovo

Rishikime


Ska rishikime
REKOMANDIMET
  • Megaspeed (2014)

    image
    Go behind the driver's seat and profile the personalities who push the limits to end up on the podium at the world's most iconic motorsports events. We are not a...
  • Zapis o selu

    image
  • Consomag (1995)

    image
  • Kantieri i Ndërtimit (2009)

    image
    Zona e Ndërtimit sjell disa prej projekteve më të vështira dhe sfida të vërteta inxhinjerike për të gjithë profesionistët e fushës.
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.