епизода: 1

Содржина

Шестински кишобран, безброј пута виѓен, симбол је града Загреба и дио пригорске народне ношње, Умијеќе израде заштиќено је као нематеријална културна баштина, али је ли то све што о њему знамо? У овој пустоловној потрази фолклориста Виде Багура открит ќемо да нисмо једини који се овим кишобраном диче! У сликовитом планинском селу Маутерндорф у покрајини Лунгау у Аустрији припрема се велика свечаност, опход о благдану Велике Госпе, тзв. Самсонумзуг, а у поворци судјелују и мјештани у најстаријим ношњама уз које се као неизоставни украс носе "шестински" кишобрани?! А осим загребачке обитељи Церовечки израѓује их и салзбуршки кишобранар Кирцхтаг док се најстарији примјерци, као и у нас, чувају у музејским збиркама! Па, чији је то кишобран - шестински, пригорски или аустријски? И је ли то уопќе важно? Хоќе ли потрага донијети одговор?

Водител: Vido Bagur
Уредник: Ljiljana Šišmanović
Снимател: Branko Cahun
Наратор: Vido Bagur

Слики

Самсон, кишобран, сунцобранСамсон, кишобран, сунцобранСамсон, кишобран, сунцобранСамсон, кишобран, сунцобранСамсон, кишобран, сунцобранСамсон, кишобран, сунцобранСамсон, кишобран, сунцобран

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.