poster

Посебни додаци: Шоа (1. дио)

Posebni dodaci (2008)


Содржина

У Посебним додацима риказујемо изниман документарни филм француског синеаста Цлаудеа Ланзманна ШОА. Повод је обиљежавање Дана сјеќања на жртве холокауста, када се с посебним пијететом одаје почаст жртвама нацистичког режима.
Овај се Дан обиљежава диљем Еуропе, а у највеќем броју еуропских земаља за датум обиљежавања изабран је 27. сијечња. На тај дан 1945. Црвена армија ослободила је тисуќе затвореника које су за собом оставили нацисти у концентрацијском логору Аусцхwитз у Оśwиęциму у Пољској.
У поводу 75. годишњице ослобоѓења логора смрти Аусцхwитз-Биркенау приказујемо документарни филм о нацистичким логорима у Пољској. Филм траје 566 минута, 9 и пол сати без и једне минуте архивског материјала, скоро 10 сати болних свједочанстава за повијест. Многи ШОУ сматрају најважнијим филмом икада направљеним о холокаусту. Ланзманн га је назвао "филм о смрти, а не о преживљавању".
На ХТВ-у га гледамо у цијелости, без прекида и паузи.
Култни Ланзманнов филм може се анализирати с повијесне, социолошке, филмске стране...
Тако у нашој емисији ПОСЕБНИ ДОДАЦИ, која се емитира прије, али и након филма ШОА гостују: повјесничар Твртко Јаковина, новинарка и књижевница Јасминка Домаш те филмски критичар Драган Јурак.
Модератор разговора је Бошко Пицула.

Слики

Посебни додаци: Шоа (1. дио)Посебни додаци: Шоа (1. дио)

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Шарански риболов са Стојаном Радосављевиќем

    image
    Камере емисије "Шарански риболов" са Стојаном Радосављевиќем у стопу прате познатог спортског риболовца и биљеже све његове пустоловине. Стојан је активан тијеком...
  • Хипереволуција: Побуна на роботите (2017)

    image
    Тренутно веќ дијелимо нашу планету с отприлике 9 милијуна робота и тај број великом брзином расте. Неки људи их воле, други се пак боје да ќе им одузети посао и...
  • Une brique dans le ventre

    image
  • Пси: Неиспричана прича (2017)

    image
    Пси су много више од само вољених љубимаца – у почетку су били дивљи грабежљивци, но тијеком времена доживјели су велике промјене. Нова серија Дисцоверy Цханнела...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.