poster

Ово је умјетност: Сломљено срце: документарна серија

THIS IS ART 2 (2017)

Документарец | Шпанија

Оценка на корисникот: 10/10

сезона: 2

епизода: 3 - документарна серија

Содржина

Чут ќемо неколико прича о сломљеним срцима различитих умјетника и видјети јесу ли у умјетности успјели пронаќи утјеху.
Почет ќемо с најозбиљнијим случајевима, попут списатељице и покровитељице умјетника Антониете Ривас, коју је љубавна патња навела да се устријели у срце у катедрали Нотре Даме. Исти трагични крај доживио је и Wертхер, Гоетхеов лик. Рамон Генер о Wертхеру ќе разговарати с глазбеником Гином Паолијем, талијанским складатељем балада као што су "Саппоре ди сале" и "Ил циело ин уна станза". Паоли се као младиќ такоѓер устријелио у срце. Среќом, преживио је, иако му је у срцу до данас остала крхотина метка.
Наш попис сломљених срдаца наставља се са женама које је Пабло Пицассо волио тијеком живота. Олга Коклова, Марие-Тхéресе Wалтер, Дора Маар, Франçоисе Гилот... Пицассо је ишао из једне везе у другу и са сваком новом љубави његова би се умјетност развијала и добивала на снази. Лудwиг ван Беетховен био је права супротност Пицассу. Тај умјетник није никада успио остварити љубавну везу, иако се више пута заљубио. Своју је потрагу за љубављу напосљетку преточио у креативни занос.
Још једна особа сломљеног срца у овој епизоди је Елизабетх Сиддал, сликарица и муза прерафаелита. Била је супруга сликара и пјесника Дантеа Габриела Россеттија, но њихова је љубав блиједјела и она је на крају умрла од предозирања. Мучен кривњом, Россетти је све своје пјесме покопао заједно с вољеном супругом. То је била одлука због које је послије пожалио. Напосљетку је дао ексхумирати Елизабетхино тијело како би дошао до својих пјесама.
Један од очева дадаизма, Ман Раy, и фотографкиња Лее Миллер били су протагонисти најстраственије љубавне везе у Паризу 1920-их. Но када је страсти нестало, надомјестио ју је бијес, особито с Раyеве стране. Среќом, своју је љутњу знао преточити у умјетност. Још једна веза која није добро завршила била је она сликара Францисца де Гоyе и једне од најутјецајнијих жена тог времена, војвоткиње од Албе. Назнаке о њиховој вези потражит ќемо на једном од њезиних портрета које је начинио тај сликар.
Двоје људи који су знали окончати везу у позитивном духу били су ликови из опере Ла Бохеме Гиацома Пуццинија. Сједеќи за клавиром, Рамон Генер објаснит ќе нам како је складатељ у глазбу унио великодушност лика Мими која, иако пати због раскида с Робертом, има снаге подарити му опроштајни поклон.
Како бисмо заокружили овај клуб сломљених срдаца, разговарат ќемо о двоје умјетника који су своју везу окончали на јединствен начин. Марина Абрамовиќ и Улаy закључили су 12 заједничких година ходајуќи Кинеским зидом. Сватко од њих пошао је с једног краја и сусрели су се на средини, како би се посљедњи пут загрлили.

Слики

Ово је умјетност: Сломљено срцеОво је умјетност: Сломљено срцеОво је умјетност: Сломљено срцеОво је умјетност: Сломљено срцеОво је умјетност: Сломљено срцеОво је умјетност: Сломљено срцеОво је умјетност: Сломљено срцеОво је умјетност: Сломљено срце

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Spycraft (2020)

    image
    Follows intelligence experts who offer an look behind the CIA's most secretive operations throughout history and the devices that made them possible.
  • Ловот (2015)

    image
    Ова фасцинантна нова серија дјело је извршног продуцента серија "Планет Земља" и "Ледени планет". Вјечна борба грабежљиваца и њиховог плијена један је од...
  • Тајне ваше хране (2017)

    image
    Michael Mosley and James Wong reveal the delicious physics, chemistry and biology hidden inside our food. They travel the world in a culinary adventure to search...
  • Свемир (2021)

    image
    Дубине свемира. Драма над драмама. Смјестите се у први ред гледалишта и уживајте у највеќој представи у свемиру. Сваке ноќи изнад главе нам се одвија драма епских...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.