сезона: 1

епизода: 10 - документарна серија

Содржина

Жудња је оно што покреќе наше животе. У овој епизоди то ќемо доказати уз помоќ умјетности. Иако је жудња нешто што нас разликује, она нас истодобно чини и једнакима, јер сви ми безувјетно жудимо за нечиме.
Од свих врста жудње, еротска жудња неоспорна је владарица. Видјет ќемо је дочарану на плажи, с помоќу врло реалистичнога приказа Венере и Афродите, као и на некима од најпознатијих дјела Леонарда Да Винција, Вермеера, Фрагонарда, Х. Босцха, Густава Климта, Цоурбета или Бернинија.
Но та врста жудње није искључиво везана за сликарство и кипарство. Шеќуќи вртовима и рококо собама дворца Нyмпхенбург, видјет ќемо да сензуалност и еротика могу бити итекако присутни у архитектури и намјештају.
Прекрасна опера, Дон Царлос Гиусеппеа Вердија, повест ќе нас до још једне врсте жудње. Оне романтичне, а с помоќу врло живописне слике Рицхарда Хамилтона, закорачит ќемо на подручје жудње за потрошњом. То је, вјеровали или не, врста жудње која је надахнула велик број радова поп арта. Зашто је потрошња постала једном од наших најважнијих жудњи? Стручњак за маркетинг помоќи ќе нам да одговоримо на та и друга питања.
Будуќи да не можемо говорити о поп арту а да не споменемо Андyја Wархола, посјетит ќемо једну основну школу како бисмо заједно научили ситотисак, технику којом се тај умјетник служио како би приказао своје идоле. Да је данас жив, меѓу њима би засигурно била Ладy Гага. Посјетит ќемо један од њезиних концерата како бисмо поразговарали с њезиним обожаватељима и открили што је то толико посебно код ње да је чини предметом такве жудње.

Слики

Ово је умјетност: ЖудњаОво је умјетност: ЖудњаОво је умјетност: ЖудњаОво је умјетност: ЖудњаОво је умјетност: ЖудњаОво је умјетност: ЖудњаОво је умјетност: ЖудњаОво је умјетност: Жудња

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Свемир (2021)

    image
    Дубине свемира. Драма над драмама. Смјестите се у први ред гледалишта и уживајте у највеќој представи у свемиру. Сваке ноќи изнад главе нам се одвија драма епских...
  • Планете (2019)

    image
    Ова изнимно амбициозна ББЦ-јева документарна серија оживљава најдојмљивије догаѓаје у повијести Сунчева сустава, примјењујуќи револуционарне визуалне ефекте како...
  • Преломни тренуци кроз историју (2013)

    image
    Како биологија и људска осеќања утичу на нашу жељу да стварамо џиновске граѓевине?
  • Cancer: The Emperor of All Maladies (2015)

    image
    Based on the Pulitzer Prize-winning book by Siddhartha Mukherjee, this three-part series tells the complete story of cancer, from its first description in an...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.