сезона: 1

епизода: 4 - документарна серија

Содржина

Четврта епизода бави се повијешќу женских покрета и анализира "што је нама наша борба дала...". Је ли данас архетипски хетеросексуални мушкарац угрожена врста? И је ли уопќе могуќа равноправност различитости?
Све донедавно од жене се очекивало да ступи у брак због материјалне сигурности и угледа у друштву. Од мушкарца се очекивало да придржава капуте, не псује у женскоме друштву и да испија завидне количине пива.
То је био рецепт за успјешну везу - уз становите компромисе...
У меѓувремену су исправљене многобројне повијесне и обичајне неправде које су жену стављале у подчињен однос према мушкарцу. То се није догодило преко ноќи, него је посљедица дугогодишње борбе за еманципацију жена.
С временом се та "борба" усуставила и развила у модерне феминистичке покрете.
На барикадама тих покрета најчешќе су биле жене, али повијесна збивања и поступна демократизација друштва придонијели су остваривању идеје о једнакости.
Но рекло би се да су водеќи симптоми данашњег друштва и веќине односа управо неразумијевање, губитак комуникације, дисхармонија те немогуќност остварења квалитетних љубавних и обитељских односа.
Је ли нам у дугогодишњој борби за једнакост сполова промакнуло да се они ипак разликују у неким својим темељним својствима и да не можемо бити - оно што нисмо?

Слики

Адам и Ева: На барикаде!Адам и Ева: На барикаде!Адам и Ева: На барикаде!Адам и Ева: На барикаде!Адам и Ева: На барикаде!Адам и Ева: На барикаде!Адам и Ева: На барикаде!Адам и Ева: На барикаде!

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Nova ScienceNow (2005)

    image
    David Pogue gives the third degree to scientists pushing the limits of technology - not only to solve horrific murders, but to try to prevent crimes. Peer inside...
  • 42 - The Answer to Almost Everything (2021)

    image
  • Le point (1980)

    image
    "Le Point" was a Quebecer television program broadcast on Radio-Canada from 1981 to 2006. It offered reports or interviews on current events.
  • Глад за жад (2015)

    image
    У 'Зеленој грозници' пратимо догодовштине Цлаудије и Роберта Бунцеа, власника трговине жадом Цассиар Моунтаин у Британској Колумбији који се покушавају обогатити...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.