сезона: 1

епизода: 66 - повијесна теленовела

Содржина

Радња серије се одвија у најтурбулентнијем раздобљу хрватске и југословенске историје, у периоду од 1938. до 1948. године, а прати живот једне племиќке хрватске породице од њеног предратног успона, па све до после ИИ светског рата, услед кога је дошло до промене државног уреѓења, пропадања племства и корените промене свих дотада устаљених друштвених вредности.
У средишту се збивања налази грофовска породица Раткај и њихов породичан живот. Гроф Карло Раткај, успешни хрватски индустријалац, а после и политичар, власник је водеќе фабрике слаткиша у Краљевини Југославији, и само је привидно глава породице. Права господарица је његова мајка, грофица Антонија, једина преживела представница правог хрватског племства. Њени унуци, Бела и Крсто, прелако се носе са убрзаним променама које им доносе политички ветрови Европе, док се њихова мајка, млада грофица Вероника у свему томе уопште не сналази.
Прича почиње њиховим пресељењем из Загреба на породично имање у околини Бизјака, и поновним сусретом са Јосипом Јуриќем, познатим произвоѓачем алкохолних пиќа, са којим је Вероника у младости била верена, али је њихово венчање заувек одложио И светски рат, у којем је Јосип био проглашен за мртвог. Вечни сукоб породица Раткај и Јуриќ, који је и потка ове приче, темељи се на љубомори, зависти, различитом имовинском стању, друштвеном положају и недопуштеној љубави измеѓу младог наследника Крсте Раткаја и лепе Јуриќеве ќерке Хелене, у коју се осим родитеља уплиќе и судбина.
Многобројни ликови увлаче се у животе чланова ове две породице и мењају их темељно и неповратно, оснажују их или уништавају. Лажни пријатељи, пословни партнери, официри, шпијуни, свештеници, љубавници, политички противници и лихвари само су неки од њих. Контакти меѓу ликовима се остварују на релацији село–град (Бизјак – Загреб), чиме су јасно приказане културолошке и идеолошке разлике измеѓу граѓанства и сељака, богатих и сиромашних, племства и радника, војске и цивила, усташа и комуниста, верника и атеиста, све до декретом уведене потпуне једнакости успостављањем комунистичког режима. Ликови кроз збивања у серији покушавају да носе са свим овим радикалним променама које им доноси једно тешко и непредвидљиво време политичких и ратних превирања.

Слики

Понос РаткајевихПонос РаткајевихПонос РаткајевихПонос РаткајевихПонос РаткајевихPonos Ratkajevih 01Ponos Ratkajevih 02Ponos Ratkajevih 04Ponos Ratkajevih 05

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Јадници (2018)

    image
    Телевизијска адаптација класичног романа Виктора Хугоа. Серија прати животе и меѓусобне односе неколико француских ликова у двадесетогодишњем периоду раног 19....
  • Вовед во анатомија (2005)

    image
    'Увод' је други најгледанији програм у Америци, одмах иза овогодишњег Супербоwла који је био најгледаније финале америчког ногомета посљедњег десетљеќа. Серија је...
  • Позовите бабицу (2012)

    image
    Серија прати животписне приче из живота примаља у источном дијелу Лондона 50-их година, снимљена према бестселеру - мемоарима медицинске сестре Јеннифер Wортх.
  • Сандитон (2019)

    image
    Недовршени посљедњи роман Јане Аустен живописно је упризорен у овој смионој и бриљантној адаптацији. Сандитион је мјесто које се брзо мијења. Ово некоќ успавано...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.