Оценка на корисникот: 10/10
(2 гласови)

сезона: 1

епизода: 9 - PREURANJENA SAMOSTALNOST

Содржина

Након што се 1966. обрачунала са српским унитаристима и централистима предвоѓенима Александром Ранковиќем, војна Контраобавјештајна служба (КОС) по Титову је налогу одиграла кључну улогу и у гушењу Хрватског прољеќа. Обје акције оперативно је водио један те исти Хрват, Славонац - генерал Иван Мишковиќ звани Брк. Столујуќи у вили Wеисс, као ондашњи шеф КОС-а из позадине је издавао директиве како да се ликвидира студентски покрет и ухите најистакнутији хрватски свеучилиштарци (Чичак, Будиша, Додиг, Параџик). У његовој је 'кухињи' настао и попис тзв. Комитета педесеторице - измишљотина о постојању врховног стожера 'хрватске контрареволуције'! Циљ је био психолошко-пропагандно припремити терен за даљње репресалије. Централни комитет Савеза комуниста Хрватске, наиме, био је формирао посебну идеолошку комисију која је одлучивала тко ќе од прољеќара ('маспоковаца') у затвор, тко ќе остати без посла, а тко ќе - као најблажа казна - бити избачен из Партије. Око 10.000 људи тада је настрадало. Истодобно, након гушења Хрватског прољеќа, југославенски режим појачао је терор над политичком емиграцијом. Само у раздобљу од 1972. до 1980. Служба државне сигурности (некадашња Удба) убила је 22 хрватских исељеника, меѓу њима и Бруну Бушиќа. Притом се најчешќе заборавља да су (по републичком кључу) Хрвате у правилу ликвидирали Хрвати! Удбини атентатори за награду су добивали новац, бијесне аутомобиле, стални посао, станове, кафиќе, чак и хотеле!
Аутор, редатељ и продуцент: Миљенко Мањкас
Редатељ играних сцена: Силвио Јесенковиќ
Сценариј и адаптација играних сцена: Андреј Рора
Синопсис: Обрад Косовац
Производња: Интермедиа група за ХТВ, 2012.

Слики

Југословенске тајне службеЈугословенске тајне службеЈугословенске тајне службеЈугословенске тајне службеЈугословенске тајне службеЈугословенске тајне службе

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Истраге ваздухопловних несреќа (2003)

    image
    Авионске несреќе приказује ову и друге приче о невероватним опстанцима и срцепарајуќим катастрофама неких од најтрагичнијих инцидената у историји авијације.
  • Позовите бабицу (2012)

    image
    Серија прати животписне приче из живота примаља у источном дијелу Лондона 50-их година, снимљена према бестселеру - мемоарима медицинске сестре Јеннифер Wортх.
  • The Life of Muhammad (2011)

    image
    A landmark documentary series examining the life of the Prophet Muhammad and the origins of Islamic faith.
  • Древни суперструктури (2020)

    image
    Ова револуционарна серија користи јединствен приступ у удубљивању у инжењерске мистерије иза најпознатијих древних граѓевина на свету, посматрајуц́и их из...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.