poster

Опстанак: документарна серија

Opstanak (2019)

Документарец | хрватска
Режисер: Igor Husak

сезона: 2

епизода: 5 - документарна серија

Содржина

Проблеми на којима се у посљедњих тридесетак година спотиче хрватско господарство бројни су и разноврсни, а њихов опсег видљив је у свим економским показатељима. Бјелодано је да политички и економски модел какав је на снази у Хрватској не производи конкурентну и на промјене спремну економију. Један од главних разлога јест и улога државе која у самосталном власништву има више од 1000, а у мјешовитом око 420 твртки. Тим удјелима у власништву држава је изравни судионик у економској утакмици. С друге стране, Влада одреѓује и регулаторни оквир за тржишно натјецање. Та подвојена улога државе носи негативне посљедице попут клијентелизма, корупције и некомпетентности управљача који се бирају политичким кључем. Како на развојно потицајан начин одредити мјесто државе у хрватској економији? Треба ли Хрватској још један вал приватизације који би државу оставио без удјела у власништву твртки осим у аутентичним секторима попут здравства, инфраструктуре, мировинског сустава? Зашто су у Хрватској најуспјешније оне твртке које не послују с државом него се иновацијама пробијају на глобално тржиште? О тим темама у овој епизоди говоре упосленици у државним и приватним тврткама, економски аналитичари и политолози.
Стручни савјетник: Велимир Шоње

Сцеарист: ,
Продуцент: Dubravko Merlić, Matej Merlić

Слики

ОпстанакОпстанакОпстанакОпстанакОпстанак

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • The Dark: Nature's Nighttime World (2012)

    image
    A team of experts venture into the jungles, forests and mountains of central and south America to capture dramatic footage of wildlife at night.
  • Spycraft (2020)

    image
    Follows intelligence experts who offer an look behind the CIA's most secretive operations throughout history and the devices that made them possible.
  • Ancient Invisible Cities (2018)

    image
    Professor Michael Scott explores the hidden secrets of three of the most fascinating cities of the ancient world: Cairo, Athens and Istanbul. 3D scans allow us to...
  • Африка (2013)

    image
    "Африка" је још један у низу одличних документараца из фантастичне ББЦ–јеве радионице. Британска телевизијска серија из 2013. фокусира се на дивље животиње и...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.