poster

Сакралне граѓевине: документарни филм

Monuments sacrés (2018)

Документарец | Франција
Режисер: Bruno Victor-Pujebet

рејтинг: 7.2/10

сезона: 1

епизода: 2 - Églises: la quête de la lumière

Содржина

У првоме стољеќу након Криста један човјек, Исус из Назарета, разапет је на брду у Јерузалему. Из вјере у његово ускрснуќе никнут ќе, након јудаизма, нова монотеистичка религија - кршќанство.
Рано кршќанство настало је у мрачној шпиљи у Палестини и било је забрањено. Практицирало се у тајности тијеком три стољеќа. Како би се кршќани могли окупљати у великом броју и одржавати своје обреде, било је потребно изградити здања прилагоѓена њиховом богоштовању - цркве.
Како се кршќанство ширило по континентима, тако су и ницали самостани, цркве и катедрале које су биле све више и више.
Од Јерузалема до Монт Саинт-Мицхела, од Фиренце до Москве, од Цхартреса до Севилле, стил кршќанских споменика мијењао се у свакоме кључном тренутку кршќанства: подјела измеѓу Источне и Западне Цркве, долазак готике, муслиманска освајања, врхунци ренесансе.
Својом разноликости ове граѓевине приповиједају о вјери људи и њиховој тежњи према висинама и свјетлости, а све како би славили Бога.

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Савршени планет (2021)

    image
    Земља је савршен планет. Креќе се орбитом на савршеној удаљености од Сунца. Нагнута је под најбољим кутом и има мјесец пристојне величине да остане у равнотежи....
  • Explained (2018)

    image
    A documentary series that looks to explore the big questions of today.
  • Неразјаснетите досиеја на НАСА (2012)

    image
    Непознати летеќи објекти снимљени НАСА-иним камерама, пилоти који су властитим очима примјетили тајанствена свјетла, необичне сјене на Марсу - све су то феномени...
  • Great Estates Scotland (2013)

    image
    This four-part series takes an in-depth look at the workings of some of Scotland's most magnificent country estates through the eyes of the current owners, the...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.