Серија обухваќа живот и стваралаштво Миљенка Смоје, најпознатијег сплитског аутора 20. стољеќа, дугогодишњег новинара, репортера, хумориста, књижевника, телевизијског и филмског сценариста. У филму су представљене многе непознате или мање познате појединости и догаѓаји из Смојиног особног живота и рада, његова чврста повезаност с родним Сплитом, Далмацијом, Хајдуком, као трајним инспирацијама и Слободном Далмацијом, као новином на чијим је страницама објављивао највеќи број текстова. У серији се први пут истражује повијесни контекст настанка његових култних телевизијских дјела "Наше мало мисто", "Вело мисто", "Роко и Цицибела", откривају Смојини телевизијски јунаци и новински ликови као одреда стварни људи, који имају лица и идентитет, истиче Смојина везаност за судбину малог човјека и чакавицу којом је писао и подарио јој снагу хрватског књижевног говора. Серија прати раздобља највеќе Смојине популарности, али и раздобље у којем се Миљенка Смоју понижавало и прогањало, када су Сплит и хрватска јавност почетком 90-их били неправедни према својем новинарском барду. Смоје је један од ријетких људи који након што је остао сам добио нови живот након смрти и поновно постао слављен, хваљен, објављиван и поштован као хрватски књижевник.
У серији судјелује 70-ак особа из јавног живота, од глумаца, новинара, академика, до рибара, пастира и свеќеника. Наравно, и Лепа Смоје с којом је проживио пуних педесет година. Први пут се појављује и Смојина кќи Наташа, из брака с глумицом Инес Фанчовиќ. Кроз серију нас на свој осебујан начин води сплитски популарни банд ТБФ, по ауторима серије, сплитске глазбене поете на Смојин начин.

Беше на каналите:

KLASIK  HTV3  HTV1  

Препораки
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
  • Fashion Destination

    image
    Путовање на одреѓене дестинације уз додатак моде данас је утренду. Фасхион Дестинатионс ќе вас одвести у најмодерније хотеле и одморишта на свијету.
  • Глад за жад (2015)

    image
    У 'Зеленој грозници' пратимо догодовштине Цлаудије и Роберта Бунцеа, власника трговине жадом Цассиар Моунтаин у Британској Колумбији који се покушавају обогатити...
  • Да сам ја неко

    image
    Ауторска емисија Раде Ѓуриќ поручује нам да смо сми ми “неко” и представља људе који могу послужити као инспирација свима, чије приче ќе их подстаќи на размишљање...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.