Од овог једноставног питања кренула је екипа Документарног програма Радио-телевизије Србије да испитује наслеѓе нашег нобеловца. Ко је био за живота? Шта је постао након смрти? На ова питања одговори су веома различити уколико се камере укључе у Београду, Сарајеву, Бањалуци, или Загребу. Александар Гаталица, уредник и аутор емисије која носи амблематичан назив "Андриќ или-или Андриќ", одлучио је да чује мишљење највеќих данашњих познавалаца Андриќевог дела, писаца и лексикографа у три земље које Андриќа сматрају својим писцем или делом своје културе.
Њих десет укрстило је ставове одговарајуќи на четири најосетљивија питања везана уз наслеѓе великог писца: Да ли је Анриќ одговоран за понашање својих јунака? Је ли Андриќ добијањем Нобелове награде затворио врата за друге добитнике са ових простора? Да ли је Андриќ имао права да одабере своју националну и књижевну припадност? И на крају: какав је утицај Андриќа данас у три земље које га сматрају својим и име и презиме му пишу латиницом односно ќирлицом?

Мистерија Андриќ, показало се, тек данас почиње да се разрешава. Младобосанац у гимназијским данима, Југословен у зрелом добу, потом масон, амбасадор, комуниста, функционер СФРЈ - Андриќ је и у своје дело уградио многа своја лица, а сам није никад давао дефинитивне одоговоре ни по питању свог сврставања ни по питању преласка са ијекавице на екавицу. Како разрешити енигму највеќег писца с ових простора и да ли је након више од четрдесет година после његове смрти сазрело време да се о свему што се везује уз Андриќа проговори отворено? Емисија "Андриќ или-или Андриќ" дала је позитиван одговор на ово питање. Саговорници емисије: Александар Јерков, Петар Пијановиќ и Мухарем Баздуљ из Београда, Велимир Висковиќ, Миљенко Јерговиќ и Душан Маринковиќ из Загреба, Неџад Ибрахимовиќ, Иван Ловреновиќ и Русмир Махмутќехајиќ из Сарајева, те Ранко Рисојевиќ из Бањалуке скинули су вео загонетности и својим одговорима понудили ново виѓење Андриќа у 21. веку.

Исказе десет познавалаца Андриќевог дела прате снимци савремених призора, људи, верника, занатлија снимљених у четири града, као и кадрови свих локација које се везују за Андриќа - у оном стању у којем се налазе данас, забележених у ХД резолуцији. Радио-телевизија Србије желела је да сними савремени документарни серијал у којем ќе документарне улоге Андриќевих јунака играти наши савременици, а драматику Андриќевог положаја данас илустровати места његове младости која махом имају сасвим другачије лице.

На једном месту тако ќе се видети: Бистрик-басамаци у Сарајеву, где је Андриќ с мајком живео у младости, Бабиќа башта где се удварао творничким девојкама и Прва гимназија у Сарајеву у којој је понављао један разред, Загребачки универзитет где је једну годину студирао, као и места која практично више не постоје: кафана "Бауер" у Загребу где се састајала редакција "Књижевног југа", чији је уредник Андриќ био, или место у Сарајеву где се налазио бифе "Титаник" из чувене Андриќеве приче.

Велики документарни серијал РТС-а сниман је током три месеца у пет градова, од Вишеграда до Загреба. Директор фоторафије серијала је Периша Ѓинѓиќ. Емисија "Андриќ или-или Андриќ" емитоваќе се током четири недеље. Последња епизода наќи ќе се на програму у недељу, 13. марта 2016. године, на дан смрти Иве Андриќа.
Прва епизода: "Андриќ и његови јунаци", Други програм, недеља, 21. фебруар, у 20 сати.Друга епизода: "Андриќева Нобелова награда", Други програм, недеља, 28. фебруар, у 20 сати.Треќа епизода: "Андриќева припадност", недеља, 6. март у 20 сати.Четврта епизода: "Андриќево наслеѓе", недеља, 13. март у 20 сати.

Беше на каналите:

RTS3  RTS SVET  RTS2  

Препораки
  • Megaspeed (2014)

    image
    "МегаСпеед" води гледатеље у свијет неустрашивих возача који су спремни на све како би искусили адреналин који им доноси вожња екстремним брзинама.
  • Achtung Kontrolle! Wir kümmern uns drum

    image
  • How Stuff Works (2008)

    image
    HowStuffWorks is about the stuff that makes the world go 'round. It's truly incredible to see the ingenious lengths people go to in order to extract rubber and...
  • Знање имање

    image
    Може ли се у будуќност без традиције и како треба улагати у фабрику под ведрим небом? Где се преплиќу, а где потиру интереси малих и великих произвоѓача и каква...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.