Оценка на корисникот: 7.4/10
(8 гласови)

Содржина

Шездесет година производње стандардизираног воќа и поврќа те стварање индустријских хибрида увелике је утјецало на састав храњивих твари у њему. У протеклих 50 година поврќе је изгубило 27% витамина Ц и готово 50% жељеза.
Узмимо за примјер рајчицу. Вишеструком хибридизацијом знанственици непрестано узгајају црвенији, глаткији, тврѓи плод. Но он је у меѓувремену изгубио четвртину калција те више од пола витамина. Сјеме из којег се узгаја поврќе у власништву је неколико мултинационалних компанија, као што су Баyер или Доw-Дупонт. Веќина тог сјемена производи се у Индији, гдје радници као плаќу добивају само шаку рупија, док твртке остварују промет веќи од 2 милијарде еура. У том глобализираном бизнису сјеме се продаје скупље него злато.
Према подацима Организације за прехрану и пољопривреду Уједињених народа, у протеклих сто година нестало је 75% свјетских култивираних сорти. Губитак храњивих твари, приватизација живота... Откривамо како је пољопривредна индустрија монополизирала наше воќе и поврќе.

времетраење: 50 мин

Слики

Сјеме побунеСјеме побунеСјеме побуне

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.