Оценка на корисникот: 7.7/10
(6 гласови)

Содржина

Документарним филмом о блаженику Алојзију Степинцу ХТВ обиљежава 59 година од његове смрти. Филм прати Степинчев живот од роѓења 1898. у Брезариќу до смрти 1960. у Крашиќу и покушава одговорити што нам Степинац оставља као своју опоруку. Детаљан је то приказ боравка у Лепоглави и крашиќком сужањству, а говори и о милицијској репресији и тровању. С посебном је позорношќу обраѓено раздобље од 1941. до 1946. године те покушава демистифицирати улогу надбискупа Степинца када говоримо о вјерским пријелазима, спашавању козарачке дјеце, о Јасеновцу, о односу с Павелиќем и Титом.
О Алојзију Степинцу у филму говоре домаќи и страни повјесничари: Марио Јареб, Хрвоје Класиќ, Јуре Кришто, Горан Хутинец, Мирослав Акмаџа, Иво Голдстеин, Роберто де Маттеи, Луиги Аллена, Љубодраг Димиќ, Милан Кољанин, Радмила Радиќ, Бојан Димитријевиќ; црквени великодостојници: кардинал Јоао Браз де Авиз, кардинал Јосип Бозаниќ, вараждински бискуп Јосип Мрзљак, пожешки бискуп Антун Шкворчевиќ, славонски епископ Јован Ќулибрк, постулатор каузе монс. Јурај Батеља. Повијесне догаѓаје прате игране сцене, кардинала Степинца у филму глуми шибенски богослов Анте Врциќ, а наратор у филму је глумац Драган Деспот. Посебност и вриједност овога филма је у томе што о кардиналу Степинцу можда први пут на истом мјесту говоре најпознатији хрватски и српски повјесничари те чланови и Католичке Цркве и Српске православне Цркве. У филму је кориштен богат архивски материјал Хрватске телевизије, а снимало се у Загребу, Брезариќу, Крашиќу, Лепоглави и Риму.

Сцеарист:
Уредник: Niko Kostanić
Снимател: Ivan Kovač
Монтажа: Damir Horvatek

Слики

Алојзије Виктор СтепинацАлојзије Виктор СтепинацАлојзије Виктор СтепинацАлојзије Виктор СтепинацАлојзије Виктор СтепинацАлојзије Виктор СтепинацАлојзије Виктор СтепинацАлојзије Виктор Степинац

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.