рејтинг: 7.1/10
Оценка на корисникот: 8/10

Содржина

22. и 28. травња 1965. тједник Лес Леттрес Франçаисес објавио је петицију за забрану издавања једне књиге. Најпознатији бранитељи слобода у свијету умјетности и књижевности захтијевају цензуру: писци и пјесници Мицхел Леирис, Лоуис Арагон, Ренé Цхар, Јацqуес Прéверт, Пабло Неруда, Јосé Бергамíн, умјетници Цéсар, Соулагес, Виеира да Силва, глазбеник Георгес Ауриц и други.
Која је то књига успјела изазвати толико огорчења да се тражи њезина забрана? Она жене која је починила злочин окаљавши златну легенду о идолу Пицассу. У Живјети с Пицассом ауторица препричава свакодневни живот који је с њиме дијелила у послијератном десетљеќу. Мало људи зна тко је Франçоисе Гилот, али сви или готово сви знају њезин лик са свјетски познате фотографије: лијепа млада жена, очаравајуќа краљица, окруњена је балдахином сламнатог сунцобрана који носи њезин слуга витез Пицассо, а снимио ју је гласовити Роберт Цапа 1948. године.
До данас ниједна ретроспективна изложба у Француској није посвеќена Франçоисе Гилот, док су друге Пицассове музе биле и јесу заступљене на изложбама. Меѓу разлозима те неправде је и ова истина: Франçоисе, коју је Пицассо звао "женом која каже не", једина се супротставила мајстору и пркосила његову диктату: "Пицасса се не напушта".
Франçоисе Гилот провела је десет година с Пицассом, добили су двоје дјеце, али и данас малотко за њу зна. Зашто? Што се догодило? Је ли то зато што се, и сама сликарица, Франçоисе Гилот усудила напустити генијалног умјетника? Је ли тада знала да су њезине претходнице у Пицассову животу - Фернанде, Олга, Марие-Тхéрèсе, Дора Маар - скончале у очају, биједи, лудилу или се убиле? С којом се мрачном Пицассовом страном Франçоисе Гилот морала суочити?
Ова фасцинантна прича о несвакидашњем пару коју су неки покушали избрисати или изнова исписати заслужује бити расвијетљена.

Слики

Пабло Пицассо & Францоисе Гилот: Жена која каже "не"Пабло Пицассо & Францоисе Гилот: Жена која каже "не"Пабло Пицассо & Францоисе Гилот: Жена која каже "не"Пабло Пицассо & Францоисе Гилот: Жена која каже "не"Пабло Пицассо & Францоисе Гилот: Жена која каже "не"Пабло Пицассо & Францоисе Гилот: Жена која каже "не"Пабло Пицассо & Францоисе Гилот: Жена која каже "не"Пабло Пицассо & Францоисе Гилот: Жена која каже "не"Пабло Пицассо & Францоисе Гилот: Жена која каже "не"

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.