Luc Besson

Роденден: 1959

Актерот:

 1. ...
  Blond Diver
 2. 3. Такси 2 (2000), филм
  ...
  Boat Owner
 3. ...
  Self
 4. 5. Луси (2014), филм
  ...
  Doctor
 5. ...
  Self

Режисер:

 1. 2. Поsемље (1985), филм
 2. 4. Никита (1990), филм
 3. 6. Леон (1994), филм
 4. 14. Дама (2011), филм
 5. 16. Луси (2014), филм
 6. 18. Playground (2017), серија
 7. 19. Анна (2019), филм
 8. 20. Догман (2023), филм

Сцеарист:

 1. ...
  (writer)
 2. 2. Поsемље (1985), филм
  ...
  (dialogue)
 3. ...
  (screenplay)
 4. ...
  (story)
 5. 5. Никита (1990), филм
 6. ...
  (film La Femme Nikita)
 7. 7. Леон (1994), филм
 8. ...
  (screenplay by)
 9. 9. Никита (1997), серија
  ...
  (based on characters created by)
 10. 10. Такси (1998), филм
  ...
  (scenario)
 11. 12. Такси 2 (2000), филм
 12. 14. Васаби (2001), филм
 13. ...
  (screenplay)
 14. ...
  (scenario)
 15. ...
  (screenplay)
 16. 19. Такси 3 (2003), филм
  ...
  (scenario)
 17. ...
  (writer)
 18. 21. Такси (2004), филм
  ...
  (earlier screenplay)
 19. ...
  (characters)
 20. ...
  (adaptation)
 21. 26. Дени пас (2005), филм
 22. 30. Такси 4 (2007), филм
  ...
  (scenario)
 23. ...
  (screenplay) (dialogues)
 24. ...
  (scenario)
 25. ...
  (story)
 26. ...
  (screenplay)
 27. ...
  (book)
 28. ...
  (screenplay by)
 29. ...
  (from an original idea by)
 30. ...
  (creator)
 31. 43. Превозник (2012), серија
  ...
  (based on characters created by)
 32. ...
  (screenplay)
 33. ...
  (screenplay)
 34. ...
  (screenplay)
 35. ...
  (screenplay)
 36. 48. Луси (2014), филм
 37. ...
  (based upon the film "Taxi" written by)
 38. ...
  (screenplay by)
 39. 55. 96 сати (2017), серија
  ...
  (based on the characters created by)
 40. ...
  (original idea)
 41. 57. Такси 5 (2018), филм
  ...
  (scenario)
 42. 58. Анна (2019), филм
  ...
  (screenplay)
 43. ...
  (scenario)

Продуцент:

 1. 2. Поsемље (1985), филм
 2. ...
  co-producer (uncredited)
 3. 5. Никита (1990), филм
  ...
  co-producer (uncredited)
 4. ...
  co-producer
 5. 7. The Lion Child (1993), филм
  ...
  executive producer (uncredited)
 6. 8. Nil by Mouth (1997), филм
 7. 9. Такси (1998), филм
 8. ...
  co-producer
 9. 11. Такси 2 (2000), филм
 10. 12. Exit (2000), филм
  ...
  associate producer (uncredited)
 11. 13. Васаби (2001), филм
 12. 15. 15 août (2001), филм
 13. 16. Бланцхе (2002), филм
  ...
  co-producer (uncredited)
 14. 18. Ја Цезар (2003), филм
  ...
  co-producer (uncredited)
 15. ...
  co-producer (uncredited)
 16. 20. Такси 3 (2003), филм
 17. ...
  executive producer (uncredited)
 18. 23. Такси (2004), филм
 19. ...
  associate producer (uncredited)
 20. ...
  co-producer
 21. ...
  co-producer
 22. 29. Дени пас (2005), филм
 23. ...
  executive producer (uncredited)
 24. ...
  executive producer
 25. 34. Imposture (2005), филм
 26. ...
  executive producer
 27. 38. Тајна (2007), филм
  ...
  executive producer / producer
 28. 39. Границе (2007), филм
  ...
  co-associate producer
 29. 40. Такси 4 (2007), филм
 30. 41. Michou d'Auber (2007), филм
  ...
  executive producer (uncredited)
 31. ...
  executive producer
 32. ...
  producer (uncredited)
 33. 45. Дом (2009), филм
 34. ...
  executive producer
 35. ...
  co-producer
 36. 49. Алелуја! (2009), филм
 37. ...
  co-producer
 38. ...
  co-producer
 39. ...
  executive producer
 40. 63. Homesman (2014), филм
 41. 68. Такси 5 (2018), филм
 42. ...
  executive producer
 43. 70. Ева (2018), филм
  ...
  co-producer
 44. 71. Анна (2019), филм

Автор:

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.