poster

Tajne službe Srbije

Tajne službe Srbije (2020)

Histori | Serbi

SEZONI: 1

EPISODI: 7

PëRMBLEDHJE

U sedmoj epizodi dokumentarno-igranog serijala Tajne službe Srbije gledaoci će imati priliku da vide šta su radile jugoslovenske službe bezbednosti na otkrivanju priprema za ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića, kako je sprečen pokušaj atentata u Zagrebu i zbog čega nije sprečen atentat u Marselju.
Kroz navođenje bezbednosnih problema Kraljevine Jugoslavije, prikazani su najvažniji zadaci jugoslovenskih službi bezbednosti od 1930. do 1936. godine. Videćemo zbog čega je kralj Aleksandar smetao i komunistima i ustaškom pokretu. Još 1932. počele su pripreme za ubistvo kralja Aleksandra, a prvi pokušaj bio je u Zagrebu 17. decembra 1933. godine. Gledaoci će saznati kako je sprečen taj atentat.
Jedan od najboljih obaveštajaca Kraljevine Jugoslavije, Vladeta Milićević, godinama je pratio ustaški pokret i pripreme ove zločinačke organizacije za ubistvo jugoslovenskog viteškog kralja. Da li je jugoslovenska služba imala svoje agente u vrhu ustaškog pokreta? Ko je osoba sa pseudonimom "Katica" i zbog čega je radila za jugoslovensku službu?
Jedna od dilema je zbog čega je istraga o ubistvu kralja vođena tako da se sakrije učešće Italije u pripremi ubistva. Gledaoci će saznati ko je misteriozna "plava žena" i da li je ona zaista umešana u ubistvo kralja.
U igranom delu ove epizode o ubistvu kralja svedoči upravnik Dvora, artiljerijski pukovnik Jovan Pavlović, koji je bio u pratnji kralja Aleksandra Karađorđevića i neposredni svedok njegovog ubistva u Marselju. Aleksandar Srećković Kubura igra prvog kraljevog ađutanta, generala Milana Ječmenića, a Slobodan Beštić Jovana Pavlovića.

Fotot

Tajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe Srbije

Rishikime


Ska rishikime
REKOMANDIMET
  • Histori Shqiptare

    image
    Reportazh nga Alma Cupi. Histori per njerezit qe punojne, kontribuojne per komunitetin, ngrene biznese, ruajne, traditen, kulturen si dhe ndihmojne ne zhvillimin...
  • Crime Scene: Antiquity (2019)

    image
    Many crimes of the past are unsolved. Gun's experts, geneticists and historians try to solve them, using the technology and the modern knowledge.
  • Moravska Srbija

    image
    Kulturno-umetnički program premijerno počinje sa emitovanjem dokumentarnog serijala "Moravska Srbija". Svake srede, od 13. marta na Drugom programu, u terminu od...
  • Život u okupiranom Beogradu 1941-1944

    image
    Predstave o svakodnevnom životu u Beogradu tokom Drugog svetskog rata, osim iz stručnih, relativno retkih, istoriografskih knjiga, sticane su posredstvom igrane...
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.