сезона: 1

епизода: 5 - Prva štampana knjiga, Lajpcig

Содржина

У петој епизоди серије „Доситеј путник просвеќености" пратимо како наш просветитељ објављује своју прву штампану књигу у Лајпцигу. Штампа је сам. Добија прва реаговања - од најпохвалнијих до таквих које су својеврсна претња.
Зашто је ова аутобиографија, која је преломно књижевно дело наше културе, изазвала тако опречне утиске? Због чега је она значајна за све нас до данас?
У овој епизоди наратор је стручна сарадница серије, др Драгана Грбиќ са Института за славистику Универзитета у Келну, која је и аутор књиге: „Прекретања" - „Хале - Лајпциг, прекретница у животу Доситеја Обрадовиќа". У епизоди говоре академски професори из Интердисциплинарног центра за проучавање европског просветитељства, Института за германистику и Семинара за славистику „Мартин Лутер" Универзитет Хале - Витенберг.

Слики

Доситеј путник просвеќеностиДоситеј путник просвеќеностиДоситеј путник просвеќеностиДоситеј путник просвеќеностиДоситеј путник просвеќеностиДоситеј путник просвеќеностиДоситеј путник просвеќеностиДоситеј путник просвеќеностиДоситеј путник просвеќености

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Поларотор

    image
    Емисија о савременој технологији.
  • Ловачки савети

    image
    Сазнајте новости у свету лова и откријте нове савете уз емисију Ловачки савети.
  • Свезналица

    image
    У овој едукативној емисији за дјецу, видјеќемо разне занимљиве прилоге о многим професијама и пожелеќемо да о њима сазнамо још више. Свезналице Оги и Ана на...
  • Ugriznimo znanost

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.