poster

Информер

Informer

Mагазин | хрватска

Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата
Оценка на корисникот: 8/10

сезона: 1

епизода: 104

Содржина

Информер доноси мали порезни блок с темом која ќе многе подузетнике шокирати. Ријеч је о ПДВ-у. Наиме, од 1. сијечња 2015. подузетницима с приходима мањим од 3 милијуна куна држава је омогуќила да ПДВ плаќају искључиво према наплаќеним потраживањима. У тренутку када тај износ премаше, ПДВ поновно плаќају за укупно издане рачуне, и наплаќене и ненаплаќене. Уз једно 'али'. Дужни су га платити за све ненаплаќене фактуре - ретроградно, за цијело вријеме кориштења те 'повластице'!
Подузетницима није проблем поновно се вратити у обрачунски сустав ПДВ-а и плаќати га за све издане рачуне од нове обрачунске године. Проблем је платити га ретроградно. Рецимо да подузетник из те 3 године има ненаплаќених милијун куна. То значи да држави мора једнократно платити 250 тисуќа куна ПДВ-а! Какве су уопќе опције на располагању? О томе за Информер говори Иван Чевизовиќ, потпредсједник Коморе порезних савјетника.
Државу очито не занима како ќе подузетници њој платити нешто што сами нису наплатили. Утолико је можда јасније како ќе проќи сви Агрокорови добављачи који веќину својих потраживања никада неќе видјети, али су на њих уредно држави платили ПДВ. Не би ли управо због Леx Агрокор добављачи требали инзистирати да им држава ПДВ врати?
Рубрика Мој новац овога пута говорит ќе о каматноме ризику. Наиме, вријеме ниских камата ближи се крају, па сви који улазе у било какве кредитне обвезе требају добро калкулирати колико ризика могу поднијети и какву врсту камате одабрати.
Иако смо према интернетској купњи негдје на дну Еуропе, све више Хрвата купује онлине. Стога је добро знати да је оsвонило дискриминацији на темељу ИП адресе. Наиме, догаѓало се да wеб трговина одбија нешто продати купцу из нових ЕУ чланица, знало их се пребацивати на локалне странице с другим производима и цијенама. С крајем године тога више неќе бити.
С почетком кризе и затварањем радних мјеста запослени су се окренули новој могуќности - самозапошљавању. Но дио је разлога за то сигурно и у висини потпоре која је кроз године с 25 тисуќа куна нарасла на 75 тисуќа. Исплати ли се такав нови смјер?

Слики

ИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформерИнформер

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Objectif Monde L'hebdo

    image
  • Фолклор видео магазин

    image
    Емисија о фолклору БН телевизије.
  • Na lepše

    image
  • Monitor (1965)

    image
    Monitor is a German TV magazine of the ARD with mostly political topics.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.