poster

Живот и стандарди: Божиќ у Клокоту

Život i standardi

Информативен | Србија

Содржина

Најрадоснији хришќански празник везује се за многа предања и веровања која потичу још из паганских времена, а наши преци су их касније прилагодили хришќанској вери. Божиќни обичаји на Косову и Метохији разликују се од села до села, а свима им је заједничко да симболизују напредак и среќу у породици.
У селима Косовског Поморавља, посебно у клокотској општини, обичаји су нарочито сликовити и разноврсни. Ритуали током вишедневног божиќног славља имају како обележја старине, тако и бројне ововремене примесе, које не умањују лепоту светковине.
Бадњи дан претходи Божиќу и најављује га, а уједно је и последњи и најстрожи дан божиќног поста. Тог јутра веќ се припрема печеница. Етнолози сматрају да корене овог обичаја треба тражити у старозаветним причама о приношењу жртава Каина и Авеља, синова Адамових.
Сам Клокот интригира и лепотом природе и историјским траговима који сежу далеко у историју.
За пеќину подно храма Светог Николе верује се да је била насеобина најстаријих цивилизација на овом подручју.
Осим чеснице, за сам Божиќ месе се и обредни колачи - "гуска", "јарам" и остали намењени стоци, куќи, домаќину, усевима... Током божиќног јутра има још ритуала, потеклих из давних времена о којима говоримо у емисији "Живот и стандарди".
Аутор: Татјана МанојловиќСниматељ: Александар АгбабаМонтажер: Небојша ДамњановиќРеализација: Зорица Мијаиловиќ

Слики

Живот и стандарди: Божиќ у КлокотуЖивот и стандарди: Божиќ у КлокотуЖивот и стандарди: Божиќ у КлокотуЖивот и стандарди: Божиќ у КлокотуЖивот и стандарди: Божиќ у КлокотуЖивот и стандарди: Божиќ у КлокотуЖивот и стандарди: Божиќ у КлокотуЖивот и стандарди: Божиќ у КлокотуЖивот и стандарди: Божиќ у Клокоту

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Dnevnik

    image
    Пратите Дневник, једну од централних, информативних емисија Радио Телевизије Црне Горе и сазнајте све најважније вести.
  • Bloomberg Daybreak: Australia

    image
    "Bloomberg Daybreak Australia" previews the market open and analyzes all the global breaking news essential for your business day ahead.
  • Sky News

    image
  • Appuntamento al cinema (1981)

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.